Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нетаняху няма да ходи в ОАЕ и Бахрейн заради мерките срещу COVID-19

04 февруари 2021, 11:12 часа • 1266 прочитания

Израелският премиер Бенямин Нетаняху в четвъртък отложи планираното посещение в Обединените арабски емирства и Бахрейн, като се позова на ограниченията за пътуване, наложени в битката срещу коронавируса, предаде АФП.

"Въпреки важността на пътуването до Абу Даби и Бахрейн, премиерът Бенямин Нетаняху реши да отложи посещението на този етап поради затварянето на небето", се казва в изявление на английски език от кабинета на премиера.

В него не се споменава нова дата. Говорител на Нетаняху беше написал в сряда в Tуитър, че премиерът ще посети ОАЕ и "може би Бахрейн" следващата седмица. Двете държави нормализираха отношенията си с Израел с подкрепата на САЩ миналата година. Планираното пътуване би било първото официално посещение на Нетаняху в страните от Персийския залив след подписването през септември.

Като част от националното блокиране заради коронавируса, Израел миналия месец забрани международните полети и затвори сухопътните си граници.

Закриването трябва да изтече на 7 февруари, но членовете на правителството на Нетаняху трябва да се срещнат в четвъртък, за да обсъдят евентуално удължаване на "затвореното небе" и други мерки за блокиране.

Нетаняху заяви, че забраната за пътуване е необходимо оръжие в "оръжейната надпревара " срещу вариантите на коронавирус. Израел е регистрирал над 670 000 случая на коронавирус, включително близо 5000 смъртни случая. В страната са направени поне поне по една от двете необходими дози ваксина, произведена от Pfizer, на повече от три милиона души, като около два милиона са получили и втората инжекция - темпо, широко описано като най-бързото в света на глава от населението. Израел се надява да ваксинира цялото си население над 16 години до края на март.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес