Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нетаняху има "картбланш" за офанзива в Ливан? Индикациите се трупат една след друга

19 септември 2024, 11:56 часа • 1646 прочитания

Предстои ли израелска офанзива срещу Ливан, след като в два поредни дни пейджъри на бойци на "Хизбула" избухваха, като убиха десетки и раниха стотици - това е въпросът на дневен ред в Близкия изток. А индикации за подобен сценарий се трупат една след друга.

Още: 1000 ранени в Ливан: Пейджърите на бойци на "Хизбула" се взривиха (ВИДЕО 18+)

Още: Докато погребваха убитите вчера: Нови взривове в Бейрут - на уоки-токита и радиа

Има ли Нетаняху "картбланш" за офанзива на север?

В сряда вечерта министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху публикува десетсекунден видеоклип, в който потвърждава ангажимента си към жителите на Северен Израел: „Казах, че ще върнем жителите на северната част на Израел по домовете им - безопасно. И точно това ще се случи“, заяви той, цитиран от Israel National News.

Военният министър Йоав Галант пък обяви "нова фаза" във войната в Ивицата Газа, като каза, че фокусът се измества на север, и също обеща на хората в Северен Израел да се завърнат по домовете си и да живеят нормален живот.

Преди това CNN съобщи, че операцията във вторник е била съвместно усилие на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) и Мосад, но коментарът на Галант е първият случай, в който израелски официален представител очевидно признава ролята на страната в атаката - Галант заговори за "отличните постижения" на ЦАХАЛ, разузнавателната служба Шин Бет и Мосад.

Още: България е замесена в доставката на пейджърите-бомби за "Хизбула": Твърдение от унгарска медия

По-късно израелски източник, запознат с националната сигурност, заяви пред CNN, че Израел е предприел нападението с пейджърите в момент тип "всичко или нищо", когато е смятал, че "Хизбула" е открила тази възможност. Друг източник на американската телевизия казва, че ЦАХАЛ преместват елитната 98-а дивизия от Ивицата Газа в Северен Израел. „Центърът на тежестта се премества на север“, каза Галант. „Смисълът е, че пренасочваме сили, ресурси и енергия на север".

Снимка: iStock

Всичко това се случва, след като шиитската групировка "Хизбула", подкрепяна от Иран, обвини Израел за експлозиите на пейджърите, при които бе ранен и посланикът на Техеран в Ливан - твърди се, че е загубил окото си. Ислямска Република Иран също обвини Израел.

Министърът на външните работи на Ливан Абдала Бу Хабиб заяви пред CNN, че се опасява, че нападенията са сигнал за "начало на война". "Това е страшен момент и ние се страхуваме от навлизане във война, защото не искаме война“, каза той обвини Израел за нападенията.

Появи се и неофициална информация, че израелският военен кабинет е дал "картбланш" на министър-председателя Нетаняху и министъра на отбраната Галант за пълномащабна настъпателна операция срещу "Хизбула" и нейните съюзници в Ливан. Към момента тази информация не може да бъде проверена по независим път.

Още: Българската следа за пейджърите за "Хизбула": Адрес със стотици фирми (СНИМКИ)

Израел предупредил САЩ за пейджърите, но не в детайли

CNN съобщава и още един интересен акцент в друг свой материал. Според трима източници, запознати с въпроса, израелски официални лица са уведомили Щатите, че страната ще проведе операция в Ливан във вторник, но не са дали никакви подробности за това какво планират, включително по време на разговора между министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и Йоав Галант във вторник.

Фактът, че не са дадени никакви подробности за операцията с пейджърите, означава, че американските служители са били в неведение, докато малко по-късно не се появиха съобщения за стотици експлодиращи устройства.

Още: "Хизбула" вече е уязвима за израелска операция: Отговорът на Иран

Ливанското правителство осъди нападението като "престъпна израелска агресия".

САЩ са предали на Иран, че не са замесени в нападението и че Техеран не трябва да ескалира, заявява отделен американски служител пред CNN. В хода на продължаващата почти година война в Ивицата Газа САЩ постоянно изпращаха непреки послания до иранците да не ескалират.

Още: ДАНС: В България не са влизали и не са обмитявани гърмящите пейджъри

Обстрел от и по Ливан

През нощта израелските ВВС са нанесли удари по обекти на терористичната инфраструктура на "Хизбула" в районите на Чихине, Тайбе, Блида, Мейс ел Джабал, Айтарун и Кфаркела в Южен Ливан, както и по склад за оръжия в района на Хиам, пак в тази част на страната.

Освен това артилерията на ЦАХАЛ е нанесла удари в няколко района в Южен Ливан. "ЦАХАЛ ще продължи да действа срещу заплахата на терористичната организация "Хизбула", за да защити държавата Израел, подчертават военните, цитирани от Israel National News.

Най-малко осем души са били ранени при нападение от Ливан към Израел с противотанкови управляеми ракети. То се е случило на границата по-рано днес, 19 септември, съобщава The Times of Israel.

От болница "Рамбам" в Хайфа и болница "Зив" в Сафед казват, че в медицинските центрове са приети 8 души, от които двама са в умерено до тежко състояние. Останалите са леко ранени.

Нападението на "Хизбула" от Ливан е засегнало района на хребета Рамим. Терористичната групировка твърди, че се е целила към позиция на ЦАХАЛ.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес