Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Не се месим": Китай за снарядите от Северна Корея към Русия

02 ноември 2023, 10:12 часа • 3082 прочитания

Представителят на Китай в ООН Джан Дзюн заяви, че Пекин отказва да се меси между Северна Корея и Русия относно оръжейните доставки по оста Пхенян-Москва, които режимът на Владимир Путин използва във войната в Украйна.

Още:Нови данни: Снарядите от Северна Корея за Русия може да са много повече

"Ние не се намесваме в сътрудничеството между други държави", гласи позицията на китайското правителство, изразена от Джан Дзюн.

Той каза също, че Китай зачита суверенитета и териториалната цялост на държавите и принципите на Устава на ООН. Затова страната насочвала всички усилия "да помогне за спиране на огъня и възстановяване на мира в Украйна". Въпросът е как това може да се случи, когато Пекин не осъжда агресията на Русия и в мирния план, който предложи, не се казва нищо за изтегляне на руските войски от украинска територия.

Снарядите от Северна Корея за Русия

Според южнокорейското разузнаване, цитирано от Bloomberg, Северна Корея вече е дала на Русия поне 1 милион артилерийски снаряда. Има и по-консервативни оценки - на мониторингова група, ръководена от бивш украински офицер, която говори за 500 000 боеприпаса, както и на естонското военно разузнаване (за 300-350 хил. снаряда).

Още: Северна Корея помогна решително със снаряди на Русия: Сателитни данни (ВИДЕО)

Обещанията на Китай за войната в Израел

В сряда Китай пое председателството на Съвета за сигурност на ООН за ноември. Посланикът на страната Джан Дзюн заяви, че конфликтът в Израел ще бъде в центъра на вниманието по време на работата на Съвета под ръководството на Пекин. 

Той заяви, че по време на китайското председателство Съветът ще се стреми към прекратяване на огъня, намаляване на цивилните жертви, намаляване на хуманитарните катастрофи, напредък в намирането на решение за две държави и осъществяване на траен мир между Израел и Палестина.

Още: Бъдещето на Газа: Идеите на САЩ и Израел за мир

Дневният ред на Съвета за сигурност на ООН ще включва обсъждания на статута на Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL), положението в Судан, събитията, свързани с Босна и Херцеговина, Либия, изстрелването на ракети от Северна Корея, войната в Украйна и други актуални въпроси, предава Анадолската агенция.

Още: Байдън и Си Дзинпин се готвят за среща през ноември

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес