Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мръсният въздух заплашва жителите на Истанбул

14 ноември 2019, 09:45 часа • 3650 прочитания

Наскоро нивата на замърсяване на въздуха са се увеличили в някои части на Истанбул и експертите свързват увеличеното замърсяване с драматичната промяна на времето, предаде БГНЕС.

Замърсяването е най-лошо в Алибейкой, квартал в Еюпсултан, и експерти предупреждават жителите на квартала да не прекарват прекалено много време на открито. Професор Орхан Шен от Инженерния отдел по метеорология на Техническия университет в Истанбул каза пред агенция Демирйорен, че градът е изложен на високо налягане през последните 15 дни, "без никакви валежи, ветрове и с висока температура". "Те допринасят за увеличаването на замърсяването", отбеляза той. Професорът добави, че ситуацията може да бъде тревожна особено през зимата и предупреди хората да не излизат без маски, особено вечер в райони с високи нива на замърсяване. "По-специално възрастните хора трябва да бъдат внимателни", каза той.

Замърсяването е по-високо в някои райони и квартали, включително Аташехир, Картал и Якачък. Шен свързва това с ниски температури през нощта и високи температури през деня. „И така, виждаме повече хора да пускат печките си и в крайна сметка - по-високо ниво на замърсяване“.

"Естествено е по-високо на места с повече отоплителни системи на въглища. Има особено по-голямо замърсяване с частици", добави той.

Според Шeн, метеорологичната обстановка с високо налягане блокира да настъпи ситуация с ниско налягане с повече облаци и валежи. "Това е ситуация, повтаряща се на всеки пет или шест години, за последен път се случи през 2011 г. Температурите не са нормални за сезона. Не може да имате 25 градуса по Целзий през ноември. Това определено не е добро време", предупреди професорът.

Професор Хасан Байрам пък алармира поради увеличаване броя на смъртните случаи от заболявания на белите дробове и сърцето. Според него увеличаването на замърсяването на въздуха в Истанбул може да доведе до смъртта на хронично болните пациенти или до влошаване на тяхното състояние. Най-уязвими били възрастните хора и децата.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес