Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Монголци, арестувайте Путин и ще се прославите за векове!: Призив от руски опозиционери

31 август 2024, 14:21 часа • 2594 прочитания

Монголци, имате шанс да се прославите за векове напред, а руснаците отново (както по времето на Златната орда) да станат ваши данъкоплатци. Това пише руският опозиционен телеграм канал „СерпомПо“ по повод обявеното посещение на Владимир Путин в Монголия, което трябва да се състои на 3 септември.

Както писахме, руският диктатор ще посети азиатската държава по покана на нейния президент Ухнаагийн Хурелсух, за да вземе участие в отбелязването на 85-ата годишнина от съвместната победа на съветските и монголските войски над японските въоръжени сили на река Халхин Гол.

Това ще бъде първото посещение на Путин в страна, която е подписала Римския статут на Международния наказателен съд (МНС), откакто заповедта му за арест беше издадена през март 2023 г. Монголия подписа Римския статут през 2000 г. и го ратифицира през 2002 г. Освен това през декември 2023 г. съдия от Монголия за първи път стана съдия в Международния наказателен съд, което, както тогава заяви монголският президент, е показало нарастването на международното доверие и репутацията на страната. Затова неслучайно вчера, 30 август, от украинското министерство на външните работи настояха Монголия да арестува Путин при стъпването му на монголска територия и да го предаде на МНС в Хага.

Още: Международният наказателен съд: Монголия е задължена да арестува Путин

Именно по тази причина и от руския опозиционен телеграм канал се обръщат към монголския народ полушеговито:

„Монголци, можете да се прославите за векове напред! Моля ви, руснаците (и, сигурни сме, и украинците) ще ви простят всичко - в смисъл 300 години иго в Древна Рус! А руският народ отново ще стане ваш длъжник/данъкоплатец. Поискайте каквото и да е!“

Още: Bloomberg: Путин е получил уверения, че няма да го арестуват в Монголия

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес