Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мeтин Кюлюнк: Картата е отпреди 100 години, нямаме претенции към ничии територии

31 август 2020, 18:22 часа • 3379 прочитания
Реклама

„Картата, която съм публикувал в профила си в Instagram е от преди 100 години, когато е приета по времето на Османската империя и няма нищо общо с днес. Ние нямаме претенции към ничии територии. Имаме обща история с българите и сме съседи. Добросъседството с България е ценно за нас и смятам, че това се осъзнава от тяхна страна”. Това каза специално за „Нов живот” Мeтин Кюлюнк, който разпространи карта на страната, в която влизат територии от България.

Заедно с нея депутатът от партията на президента Реджеп Таип Ердоган публикува в Instagram обръщение към гръцкия народ, съдържащо исторически аспекти, след като Атина обяви, че ще разшири територията си в Егейско море на 12 мили. В отговор на това Турция вече обяви, че решението за разширение на граници е повод за война.

„Гърците не могат да разширят териториалните си води до 12 мили (около 22 км) в Бяло море. Това е повод за война, или казус бели“, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу. От Външното ни министерство заявиха, че са започнали проверка по случая.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес