Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон притисна Си, но китайският лидер не каза нищо за справедлив мир

06 април 2023, 15:58 часа • 3031 прочитания

Китайският президент Си Дзинпин не показа признаци за промяна на позицията си относно войната на Русия в Украйна след разговорите с френския си колега Еманюел Макрон в Пекин този четвъртък.

На втория ден от визитата на Макрон в Китай Си пак зае дългогодишната си позиция по отношение на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Той заяви, че "всички страни" имат "основателни опасения за сигурността" и не даде никаква индикация, че ще използва влиянието си, за да помогне за прекратяване на войната.

Макрон помоли Си Дзинпин "да вразуми" своя по-близък партньор в лицето на диктатора Владимир Путин.

"Китай е готов съвместно с Франция да апелира към международната общност да остане разумна и спокойна" - дотам най-далеч стигна китайският лидер по време на пресконференцията в Пекин.

"Мирните преговори трябва да бъдат възобновени възможно най-скоро, като се вземат предвид разумните опасения за сигурността на всички страни с позоваване на Устава на ООН... да се търси политическо решение и да се изгради балансирана, ефективна и устойчива европейска рамка за сигурност", добави той, цитиран от Politico.

Френският президент пристигна в Китай в сряда с надеждата да накара Си да използва влиянието си върху Москва за прекратяване на конфликта и да накара Пекин да се обяви срещу заплахата на Кремъл да разположи ядрени оръжия в Беларус.

ОЩЕ: Спекулация за ядрен инцидент в база на САЩ повдига въпроси относно сигурността на ядрените оръжия

Вместо това Макрон и Си прекараха час и половина в двустранни разговори, които бяха описани като "откровени и конструктивни" от служител на Елисейския дворец. После двамата подписаха няколко сделки, включително за продажбата на самолети Airbus и за културно сътрудничество.

По време на пресконференцията Макрон говори два пъти по-дълго от домакина си. След като прочете внимателно написаните му думи, гледайки право напред, Си на моменти изглеждаше нетърпелив и раздразнен, докато Макрон продължаваше да говори, пише още Politico.

Си Дзинпин въздъхна дълбоко и изглеждаше в ничия земя, когато Макрон се обърна директно към него, като очевидно се спря на войната в Украйна и на общата им отговорност за поддържане на мира. Френският президент призова китайския да осъди изрично агресията на Русия срещу Украйна.

"Да се говори за мир и стабилност, означава да се говори за войната, която Русия води срещу Украйна. Направихте няколко важни коментара. Това е война, която засяга всички нас, защото един член на Съвета за сигурност е решил да наруши Устава на ООН. Не можем да приемем това", каза Макрон.

Той също така заклейми заплахата на Русия да разположи ядрени оръжия в Беларус като "несъответстваща" на международните ядрени споразумения.

Си говори за необходимостта враждуващите страни да "защитят жертвите, включително жените и децата". Припомняме, че Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин именно заради ролята му в незаконното депортиране на украински деца в Русия. Си обаче не спомена Руската федерация в изказването си.

В четвъртък той проведе разговори и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. ОЩЕ: Фон дер Лайен: Китай е ключов търговски партньор

ОЩЕ: Макрон и Байдън искат Китай "да ускори края на войната в Украйна"

Китай предлага мирен план за Украйна в 12 точки, но никъде в него не пише нищо за изтегляне на руските войски от незаконно окупираните територии. Руският диктатор Владимир Путин заяви, че този документ може да сложи край на конфликта, но това би станало в ущърб на Киев и по плановете на Москва.

Володимир Зеленски има друг план в 10 точки, за който смята, че ще доведе до справедлив мир. Той предвижда изтегляне на руските сили и ЕС го подкрепи, като добави, че и марионетните руски представители трябва да се оттеглят от украинска територия. Наскоро президентът на Украйна заяви, че още не е получил предложение за мир от Китай, нито покана за разговор със Си Дзинпин. Самият Зеленски покани китайския лидер.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес