Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидерът на опозицията в Израел обвини Нетаняху, че е знаел за 7 октомври, но не сторил нищо

29 август 2024, 13:54 часа • 717 прочитания

Сериозен политически скандал се разрази в Израел, докато текат трудните преговори за примирие в Ивицата Газа, а страната е заплашена от "прокси" силите на Иран в Близкия изток. Лидерът на опозицията Яир Лапид атакува премиера Бенямин Нетаняху, че е имал информация за предстоящото нападение на "Хамас", което в крайна сметка се случи на 7 октомври 2023 г., но не е предприел необходимите действия.

От офиса на министър-председателя отрекоха и обвиниха Лапид в лъжа.

Още: Втори ден от акцията на Западния бряг: Израел уби въоръжени палестинци в джамия (СНИМКИ)

Какво каза Лапид пред разследващата комисия?

"На 21 август 2023 г. военният секретар на министър-председателя Бенямин Нетаняху бригаден генерал Ави Гил предоставя на премиера и на лидера на опозицията Яир Лапид актуална информация за сигурността, по време на която предупреждава, че враговете на Израел - от Иран и "Хизбула" до терористичните организации в Газа и Западния бряг - са установили „слабост от израелска страна“", каза Лапид на изслушване пред независимата комисия, която разследва провала на правителството на 7 октомври.

Тези признаци на слабост, забелязани от враговете на Израел, по думите му, включват вътрешно напрежение и загуба на способности в израелската армия „заедно с възникващата криза с американците“.

Още: За 4 дни САЩ и Израел могат да върнат Иран 200 години назад: Анализ на Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Лапид - лидер на партия "Йеш Атид" - каза, че е решен „да развенчае твърдението“, че политическият ешелон не е бил информиран, че "Хамас" е можела да атакува Израел.

Той разказа, че началникът на щаба на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) Херци Халеви е поискал да се срещне с Нетаняху, за да говорят за последиците за националната сигурност от разделението в Израел по отношение на съдебната реформа, но му е било отказано. Вместо това Халеви прибягнал до това да пише на Нетаняху за опасностите. Предупреждавал е, но е бил игнориран, твърди Лапид, цитиран от The Times of Israel.

Още: В Ивицата Газа: Хуманитарен автомобил на ООН е поразен от израелски обстрел

Снимка: Яир Лапид, Getty Images

На онзи брифинг на 21 август 2023 г. военният секретар Гил казал на Нетаняху и Лапид, с две думи, че враговете на Израел виждат възможност да му навредят, твърди опозиционният лидер. Макар да е оценил това предупреждение като драматично, „министър-председателят - и тук предавам само лично впечатление, така че то може да бъде оспорено - изглеждаше отегчен и безразличен към въпроса и не го коментира“, заяви Яир Лапид.

Още: ООН: Действията на Израел могат да влошат катастрофалната ситуация на Западния бряг

През следващите няколко седмици Лапид се запознал с класифицирани разузнавателни материали, предоставени на Комисията по външни работи и отбрана на Кнесета (израелския парламент), които показвали, че възпирането наистина е ерозирало. Също така видял строго секретни материали, предоставени му в качеството му на бивш министър-председател. Със същите документи разполагал и Нетаняху, казва опозиционерът.

Лапид прочита пред комисията това, което е казал публично на 20 септември, като започна със следното предупреждение: „В навечерието на Йом Кипур съм принуден да предупредя гражданите на Израел: ние сме близо до многостранна конфронтация. По данни на службите за сигурност - броят на сигналите в Юдея и Самария е безпрецедентен. А неотдавнашните събития на границата с Газа са точно от този вид, които в миналото са довели до серии от боеве (...)".

Още: "Хизбула" е планирала да атакува Израел с двойно повече ракети: Защо се е отказала?

Отговорът на Нетаняху

Канцеларията на Нетаняху обвини Лапид в лъжа. „Яир Лапид отново лъже. Министър-председателят Нетаняху не е получавал никакви предупреждения за войната в Газа - нито месец преди това, нито дори час преди 7 октомври. Обратното е вярно и протоколите го доказват“, твърдят от офиса на премиера.

„Лапид, който доведе работници от Газа и даде безплатен газ на (лидера на "Хизбула" Хасан) Насрала, докато обещаваше, че това ще предотврати война, е последният, който може да проповядва по въпросите на сигурността“, гласи още изявлението.

Още: Жертви и блокирани болници при невиждана от години израелска акция на Западния бряг (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес