Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лавров: Неприемливо е да обвиняваме СЗО за пандемията

27 април 2020, 12:07 часа • 2885 прочитания

Опитите да се прехвърли цялата вина за пандемията от коронавируса на Световната здравна организация (СЗО) са напълно неприемливи. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

"Специалните агенции от системата на ООН остават безалтернативен механизъм за многостранно сътрудничество в съответните области. Това се отнася изцяло за дейностите на СЗО. Ние считаме атаките срещу тази организация и опитите тя да бъде обвинявана като абсолютно контрапродуктивни и несправедливи", каза Лавров, отбелязва още агенция "Фокус".

Коментарите му бяха свързани с по-ранните обвинения на американският президент Доналд Тръмп и неговата администрация, който заяви, че СЗО е подпомогнала "дезинформационната кампания" на Китай и носи част от вината за разпространението на коронавируса по света. Освен това Тръмп по-рано обвини, че САЩ - най-големият спонсор на СЗО - ще преустанови финансирането за организацията, от което зависи 15% от нейния бюджет.

"Организацията действаше професионално, според нашите оценки, на всички етапи от кризата, предприемайки своевременно проактивни стъпки", посочи още Лавров.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес