Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Къде ще падне топчето във войната?": Проф. Владимир Чуков очаква нов развой след убийството на Яхия Синвар

18 октомври 2024, 07:10 часа • 1679 прочитания

В личен план няма съмнение, че става въпрос за ликвидацията на човека, който хвърли целия регион на Близкия изток, включително и Израел в една ужасяваща криза след 7 октомври миналата година. Яхия Синвар не беше нормален лидер, който се вписваше в сферата на предишните лидери на "Хамас". Toва заяви проф. Владимир Чуков пред БНТ за убийството на един от лидерите на "Хамас" – Яхия Синвар (Синуар).

Още: Израел разпространи кадри от последните мигове на Яхия Синвар (ВИДЕО)

Кой ще наследи Синвар и влиза ли войната в нов етап?

Според него Синвар не е бил политик и военен, а човек на вътрешната сигурност и човек, който "сам издаваше присъдите и изпълняваше присъдите". "Той беше един екзекутор и целият преговорен процес зависеше от него. Навлизаме в нов етап от развитието на войната в Израел", изтъкна проф. Чуков.

Той посочи, че предстои да се види кой ще наследи Синвар.

Още: "Това е краят на злото управление на Хамас": Нетаняху след елиминирането на Синвар

На война като на война

Проф. Владимир Чуков добави, че предстои да се види дали след убйството на Синвар няма да последва реакция на "Хамас" да ликвидира и останалите живи заложници. "Хамас" понесе същия сериозен удар, както "Хизбула", когато бе убит техния лидер Хасан Насрала. На "Хамас" ще им трябва време, докато се мобилизират, но това е първата малка крачка към умиротворяването на района. На война като на война, изтъкна проф. Владимир Чуков.

"Все още не е ясно къде ще падне топчето – дали ще падне в кутийката на войната или някакви отстъпки или отрезвяване, предстои да се види", коментира проф. Чуков.

Още: "Възможност за ново начало в Газа": Байдън с първи коментар за смъртта на Синвар

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес