Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кремълската пропаганда пак заговори за специална военна операция в Казахстан

15 октомври 2024, 18:07 часа • 1178 прочитания

"Отново възникват паралели с подобни процеси на пренастройване на приятелско настроено към Русия население в друга страна, което стана причина за СВО (специална военна операция - гнусното име на войната в Украйна, налагано от издирвания от Трибунала в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин". Това пише по адрес на Казахстан един от най-популярните руски военнопропагандни телеграм канали "Рибар". Каналът е създаден и поддържан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, който е лично награждаван от Путин.

Защо "Рибар" пише с този тон? Защото в Казахстан учебници по история описват Русия като "колонизатор, задушаващ националната идентичност". И още - имало и филми като "Мустафа Шокай" (казахски национален герой), които налагали култура на възпитание във възхвала на човек, взаимодействал с нацистите - така "Рибар" вижда Шокай.

Още: Примери как западно оръжие може да уязви Русия. Кремъл вижда Казахстан като Украйна (ВИДЕО)

Друга атака към Казахстан има и от друг известен руски пропаганден канал, "Борис Рожин". Тя е на тема "ядрени изследвания". Руският канал настоява, че имало няколко американски проекта в Казахстан, които подкопават руското влияние и посочва т.нар. програма Mintman - тя е със срок от 2020 година до 2025 година, за която Казахстан казва, че е насочена към предотвратяване на разпространението на ядрени материали. Руската пропаганда обаче настоява, че била за контролиране на полигона Семипалатинск, като Mintman ще бъде продължена с проекта Shanyrak, чиято основна цел е да се гарантира безопасността на всички известни ядрени материали и да се демонтира съответната инфраструктура на полигона Семипалатинск.

Още: Казахстан ще строи своя руска АЕЦ

Казахстанският Чернобил

"Съветският съюз провежда 456 ядрени опита на Семипалатинския полигон от 1949 до 1989 г. - той е открит по идея на страховития Лаврентий Берия, без много-много да се грижи за техния ефект върху местното население и природа. Въздействието на радиацията е крито в продължение на много години от съветските власти и е разкрито едва след затварянето на полигона през 1991 г. В периода 1996 – 2012 г. е проведена тайна операция (без уведомяване на МААЕ), водена от казахски, руски и американски ядрени учени и инженери, която има за цел събирането и погребването на 200 килограма плутоний, останал в тунелите на полигона след изпитанията. Въпреки повишените нива на радиация, към 2009 г. на територията на полигона все още живеят хора. Местното население използва голяма част от полигона за паша на домашни животни. Радиационният фон на места достига 10 – 20 милирентгена на час. Общият консенсус на проучванията за здравословното състояние на хората в района е, че радиацията е имала пряк ефект върху 200 000 души. Високите нива на различни видове рак в района са свързвани с облъчването" - това е информация, подкрепена от съответните източници, обявена в "Уикипедия".

Още: След Украйна следващите са Казахстан - скандален запис на руски генерал (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес