Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Косвено през Запада: Разкриха как Китай подпомага военната машина на Путин

19 юни 2024, 09:53 часа

"70% от металорежещите машини, които Русия внася, идват от Китай. 90% от микроелектрониката идва от Китай и това позволява на Руската федерация да поддържа отбранителната си индустриална база, да поддържа военната си машина, да продължава войната. Ето защо това трябва да спре". Думите са на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и показват колко много Пекин помага на Владимир Путин за амбициите му в Украйна.

Реклама

Още: Блинкен: Китай да спре да поддържа руската военна машина

Машини от Запада за Китай, после - от Китай за Русия

На този фон се появиха още повече детайли - в материал на Financial Times. В него се посочва, че Русия търси в Китай вече употребявани металорежещи машини, използвайки "сенчести мрежи от купувачи". Тези машини са ключови за увеличаване на производството на оръжие.

Тайната стратегия на Москва за набавяне на високопрецизно оборудване е опит за заобикаляне на все по-строгите западни санкции и контрол върху износа. Сделките включват стари високотехнологични металорежещи машини, произведени от западни компании, които остават в Китай, след като десетилетия наред са били продавани на местни заводи, пише FT.

Още: Столтенберг: Китай трябва да плати цена, ако продължава да помага на Путин

Базираният във Вашингтон Център за перспективни изследвания в областта на отбраната (C4ADS) заявява, че твърденията на Москва за производството на прецизни инструменти в самата Русия вероятно са "преувеличени".

Анализаторът на C4ADS Алън Магард посочва: "Това, че една машина е на две или три десетилетия, не означава, че тя не е способна да произвежда прости оръжейни компоненти".

Още: Путин и Ким Чен Ун подписват "основополагащ документ" (ВИДЕО)

Сенчестата мрежа

Една от мрежите за снабдяване, разкрита от C4ADS, включва базирания в Москва руски военен доставчик AMG, който миналата година беше засегнат от американските санкции. През 2022 г. AMG увеличава вноса на инструменти с цифрово-програмно управление, произведени от японския производител на високотехнологични металорежещи машини Tsugami. Такива инструменти са важни за отбранителната промишленост, тъй като позволяват автоматизиране на високоточни, високоскоростни манипулации и фрезоване на метали.

Публични документи показват, че AMG е сключила договори за закупуване на металорежещи машини за компанията Kometa, която разработва оръжейни системи за Русия - по-специално системи за противоракетна отбрана, ракетни оръжия и ракетни системи. Машините на Tsugami са забелязани да се използват в различни военни обекти.

Още: 10 000 съдени за отказ да се бият за Путин. Добри новини от Харковска област за Украйна (ВИДЕО)

В същото време митнически документи сочат, че през 2021 г. AMG е закупила оборудване от Tsugami на стойност около 600 000 долара от официален японски доставчик. След инвазията на Русия в Украйна тази сума нараства до 50 млн. долара - през 2023 г., като цялото увеличение идва от двама посредници зад кулисите. Първият е Amegino, който е под санкциите на САЩ и е базиран в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Вторият посредник е ELE Technology, която измамно се представя като "подразделение на Gray Machinery Company" - американски дистрибутор на металорежещи машини. Всъщност ELE Technology е базирана в Китай, казват от Financial Times.

Снимка: Kremlin.ru

От Tsugami твърдят, че не доставят стоки директно на ELE. Според уебсайта на ELE в момента тя продава две употребявани машини Tsugami, които са произведени през 2001 и 2005 г.

Още: План "Маршал" за Украйна: Как ще изглежда и колко ще струва?

Tsugami разчита на китайския пазар от около 20 години. Лице, свързано с компанията, изчислява, че в Китай има повече от 100 000 машини на компанията от общо 200 000 в света. Това е пазарът, към който Москва е насочила вниманието си, след като официалните доставчици на машини Tsugami напуснаха Русия през 2022 г. Министерството на търговията на Япония заяви, че работи с партньорите от Г-7 за засилване на мерките срещу избягването на санкции.

Още: Преходът на Русия от технологична държава към суровинен придатък на Китай е завършен: Ходорковски

В статията се посочва също, че друга руска компания - UMIC - е закупила машини и части на стойност 2,9 милиона долара в страни като Израел, Япония, Южна Корея, Германия, Швеция и Швейцария. Във всички случаи оборудването е било доставено от Китай и закупено в юани чрез търговски партньори, базирани в най-многолюдната страна. За разлика от AMG, UMIC не е обект на санкции от страна на САЩ.

Отбранителната промишленост на Руската федерация, въпреки ограничения производствен капацитет, ще може да осигури материално предимство пред тази на Украйна през 2024 г., смята Министерството на отбраната на Великобритания.

Още: След преговори: Русия ще предаде река на Китай за достъп до Японско море

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес