Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кораби на Китай и Филипините са се сблъскали в Южнокитайско море (ВИДЕО)

19 август 2024, 06:19 часа • 853 прочитания

Китайски и филипински кораби са се сблъскали по време на конфронтация близо до спорна плитчина в Южнокитайско море, съобщиха държавните медии на Пекин, като се позоваха на китайската брегова охрана.

ОЩЕ: "С голи ръце": Филипински войници се биха с китайската брегова охрана (ВИДЕО)

Какво се знае за инцидента?

"Въпреки многобройните предупреждения от китайска страна, филипинският кораб умишлено се сблъска с китайския", заяви държавната телевизия CCTV, цитирайки говорителя на китайската брегова охрана Ган Юй.

Пекин продължава да предявява претенциите си към почти цялото Южнокитайско море, въпреки решението на международния трибунал, според което твърденията му нямат правно основание.

"Кораби на филипинската брегова охрана незаконно навлязоха във водите близо до рифа Сианбин на островите Нанша без разрешение от китайското правителство", се казва в репортажа на CCTV, като се използват китайските наименования на плитчината Сабина и островите Спратли.

Китай обвини филипинските плавателни съдове, че са действали "по непрофесионален и опасен начин, което е довело до сблъсък".

ОЩЕ: Корабите се удариха: Китай и Филипините в сблъсък в Южнокитайско море (ВИДЕО)

Китайската брегова охрана заяви, че е взела необходимите мерки срещу филипинските кораби в съответствие с международното право и предупреди Филипините "незабавно да спрат нарушенията и провокациите" или в противен случай "ще понесат всички последствия" от действията си.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес