Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Клинтън хем обвини Турция за джихадистите, хем не иска САЩ да оправи собствената си каша

24 март 2016, 08:40 часа • 3204 прочитания

Започването на широкомащабни военни действия в Близкия изток с цел борба срещу тероризма, ще бъде голяма грешка от страна на Вашингтон. Такова мнение изрази в Станфордския университет в Калифорния бившият държавен секретар на САЩ и претендент за кандидат на Демократическата партия за президентските избори в САЩ Хилъри Клинтън, предаде БГНЕС.

"Ако сме си извели някаква поука от Ирак и Афганистан, то тя е, че страните и народите сами трябва да осигуряват своята собствена безопасност. Можем, и мисля, че сме длъжни да ги подкрепяме, но не можем да ги заменим", подчерта тя.

"Започването на мащабни бомбардировки в региона от страна на Вашингтон, ще бъде сериозна грешка". По-рано за такива бомбардировки по позиции на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия нееднократно се застъпваше сенатора от щата Тексас Тед Круз, който бе претендент за кандидат на републиканците за президентската надпревара в САЩ.

Същевременно Клинтън посочи, че направеното от Турция до момента за пресичане на транзита на бойци през нейната граница със Сирия е недостатъчно."Ние бихме искали повече европейски страни да правят инвестиции в отбраната и сигурността", каза тя и посочи като положителен пример Германия.

"Най-спешната задача е пресичанено на потока на чуждестранни бойци към Близкия изток и обратно. Хиляди млади попълнения се стичат в Сирия от Германия, Франция, Белгия и Великобритания. Техните европейски паспорти улесняват преминаването им през границата, а в крайна сметка и връщането у дома с радикални възгледи и боен опит. Ние трябва да идентифицираме всеки боец, преминал този път. И да започнем да анулираме паспорти и визи", подчерта Клинтън. Тя каза, че пресичането на този поток изисква от всички много по-голяма координация на усилията.

"В настоящия момент много от европейските страни дори не се уведомяват помежду си, когато разкриват на границата някой предполагаем джихадист или когато има кражба на паспорти. А Турция, която е наш съюзник в НАТО, трябва да извършва още допълнителна работа, за да сложи под контрол границата, през която минават болшинството чужди бойци в Сирия", завърши Клинтън.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес