Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай за първи път влезе в японско небе, остра реакция от Токио

27 август 2024, 09:19 часа • 802 прочитания

Япония осъди безпрецедентното нарушаване на въздушното ѝ пространство от китайски военен самолет като „напълно неприемливо“ и заплаха за нейната сигурност.

Нахлуването стана след многократни морски провокации от страна на китайски кораби в близост до оспорвани острови в Източнокитайско море, което доведе до ескалация на напрежението в региона.

Навлизането, което е първото подобно от страна на китайски военен самолет, е „сериозно нарушение на суверенитета и заплаха за сигурността“, заяви във вторник главният говорител на японското правителство.

Още: Проливните дъждове взеха жертви в Китай (ВИДЕА)

„Въздържаме се да дадем категоричен отговор за целта на действието на китайския самолет. Въпреки това последните военни дейности на Китай в близост до Япония имат тенденция да се разширяват и да стават все по-активни. Правителството ще продължи да обръща голямо внимание на военните дейности на Китай и ще предприеме всички възможни мерки, за да осигури засилено наблюдение и мерки за нарушаване на въздушното пространство", отбеляза говорителят, цитиран от The Guardian.

Още: Японската икономика отбеляза неочаквано голям растеж

Нахлуването в японското небе

Самолет за наблюдение Y-9 е нарушил японското въздушно пространство за около две минути от 11:29 ч. в понеделник, 26 август, съобщи японското министерство на отбраната.

Самолетът е „нарушил териториалното въздушно пространство край островите Данджо в префектура Нагасаки, което е накарало Япония да задейства спешно свои изтребители.

Още: Китай изстреля сигнални ракети по филипински самолети

На самолета са били отправени „предупреждения“ и други мерки. Обществената телевизия NHK съобщи, че не са били използвани оръжия - например сигнални ракети.

Министерството на отбраната в Токио публикува снимка на самолета, който според ведомството е кръжал над водите югоизточно от островите многократно преди и след навлизането си във въздушното пространство на Япония. Около 13:15 ч. той се е насочил обратно към Китай, пише Kyodo.

Късно в понеделник заместник-министърът на външните работи Масатака Окано извика изпълняващия длъжността посланик на Китай, за да изрази „категоричен протест“, и призова за предприемане на мерки срещу повторение, се казва в изявление на външното министерство.

Официален отговор от Пекин все още няма.

Още: Индия изпревари Китай като най-голям купувач на руски петрол

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес