Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай с военни учения срещу дронове: Унищожени са едва 40% от целите

14 октомври 2024, 15:20 часа • 495 прочитания

Военно учение, проведено от Китайската народоосвободителна армия, показа огромните предизвикателства, които стоят пред армиите не само на Китай, но и на други държави по света, включително на НАТО, когато са изправени пред голям брой дронове.

В учението са участвали 6 самоходни зенитни оръдия Type 95 и 3 броя Type 07, оборудвани със съвременни системи за проследяване и насочване. Въпреки тези системи, китайската армия е имала големи затруднения да се противопостави на бързите, маневрени дронове, които могат рязко да променят траекторията си на полет. Резултатът от теста - едва 40% от рояк от 11-12 дрона са били свалени, съобщи The National Interest.

Очевидно когато една съвременна армия има срещу себе си голям рояк дронове - десетки или стотици, това се превръща в изключително сложна задача. 

Още: Много опасна тенденция: Украинските селяни се опитват да орат нивите си с падналите „Шахед“-и

Експертите смятат, че за ефективна защита срещу рояк дронове е необходимо да се използват многопластови защити, включително електронно заглушаване, противовъздушни ракети и оръжейни системи с насочена енергия. Съвременните системи за противовъздушна отбрана, предназначени за борба с единични пилотирани самолети и ракети, са неефективни срещу много на брой малки дронове.

Още: Дронове-ловци на "Шахед"-и: Нов украински проект (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес