Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай продължава да промотира мирния си план. Зеленски избухна, че е договорен с Кремъл (ВИДЕО)

12 септември 2024, 14:00 часа • 3017 прочитания

Китай продължава да популяризира своя мирен план за войната в Украйна, алтернативен на Формулата за мир на президента Володимир Зеленски. Проектът бе изготвен от Пекин съвместно с Бразилия и съдържа 6 основни точки, но по всичко личи, че те облагодетелстват режима на диктатора Владимир Путин: Планът за мир на Китай и Бразилия: Битката между Зеленски и Путин е за Глобалния юг.

Шойгу пред китайския външен министър: "Подкрепяме плана ви за мир"

Китайският министър на външните работи Уан И се срещна със секретаря на Съвета за сигурност на Русия и бивш военен министър Сергей Шойгу (издирван от Международния наказателен съд) в Санкт Петербург на 11 септември. Топ дипломатът на Пекин потвърди, че Китайската народна република (КНР) ще продължи да промотира собствената си визия за прекратяване на войната в Украйна и ще се стреми да убеди други държави да подкрепят мирния план.

По време на срещата Шойгу потвърди подкрепата на Русия за съвместния проект на Китай и Бразилия.

Още: WSJ: Украйна е принудена от западните партньори да търси "план Б" за войната

Защо Русия харесва проекта на Китай и Бразилия?

Представители на Пекин редовно популяризират мирния план и позволяват на руските представители да се представят като готови да преговарят с Украйна добросъвестно, пише американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Въпреки това обаче има последователни изявления на Кремъл, в които открито се отхвърлят преговорите или по друг начин се посочва, че Русия ще преговаря само при условия, които са равносилни на пълна украинска капитулация: Кремъл отказва добронамерени преговори с Киев, московчани усетиха в какво ги вкара Путин (ОБЗОР - ВИДЕО).

Още: Задълбочаване на отношенията: Китай започва военни учения с Русия

Снимка: president.gov.ua

В проекта на Китай и Бразилия никъде не се споменава изтегляне на руските сили от незаконно окупираните украински земи. Вместо това се говори за неразширяване на бойното поле, диалог с равнопоставено участие, деескалация, размяна на военнопленници. Призовава се да не се използват ядрени оръжия и да не се застрашават атомни електроцентрали, а освен това светът да не се разделя на "изолирани политически или икономически групи".

Припомняме, че Бразилия и Китай са част от БРИКС - групата с влияние в международната икономика, в която членува и Русия.

Още: Стратегията на САЩ за Украйна: Белият дом представи доклад на Конгреса

Зеленски с остри критики за плана на Пекин

Украинският президент Володимир Зеленски разкритикува мирния план, предложен от Китай и Бразилия, като го нарече "разрушителен". Той смята, че проектът е бил предварително одобрен от Кремъл. Зеленски определи предложението като обикновена политическа декларация и постави въпроса защо Бразилия и Китай ще застанат на страната на Русия или ще се опитат да посредничат.

Още: Украински земи за Русия? Мирният план на Шолц според La Repubblica

Планът предлага спиране на конфликта по сегашната фронтова линия, което противоречи на Формулата за мира на Володимир Зеленски - тя изисква руските войски да се изтеглят до границите на Украйна от 1991 г.

Украинският лидер вече обяви, че до края на годината се надява да е подготвил мирен план, а също така очаква втора международна мирна конференция, на която да участват и руски представители.

"Помирение на какво? Какво означава просто да седнем и да поговорим? Той (Путин) е убиец (...) Той дойде, убиваше хора, завземаше територии, а сега (бразилският президент) Лула казва да ги оставим да говорят. Ако Лула ни подкрепяше, щеше да помогне да се спре войната. Ние сме във война с Русия. Подкрепяте ли войната, или не я подкрепяте? Ако не я подкрепяте, тогава ни помогнете да спрем Русия. Какъв компромис? Това са просто неприемливи неща. Ето защо смятам, че това е разрушително“, възмути се Зеленски.

"Ние не сме ваши врагове и вие не сте наши врагове", обърна се той към Китай и Бразилия. "Така че защо изведнъж решихте, че трябва да застанете на страната на Русия или да бъдете някъде по средата? Що за възглед е това? Ние се бием на наша земя. Вие трябва да спрете руснаците, трябва да покажете, че сте силни държави. Как може да предлагате, без да ни питате нищо? А Русия се включва и казва, че подкрепя китайско-бразилската инициатива. За какво е този театър?", избухна Володимир Зеленски.

Още: Съветникът по националната сигурност на Индия отива при Путин за мир в Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес