Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай праща делегация в Саудитска Арабия за срещата за мир в Украйна

04 август 2023, 17:43 часа
Реклама

Китай ще изпрати делегация на срещата в Джеда, Саудитска Арабия, която ще се проведе на 5-6 август. Става въпрос за събитието, на което ще бъдат обсъдени евентуални планове за мир в Украйна и на което Русия няма да присъства.

Говорителят на Министерството на външните работи на Китай - Уанг Уенбин, съобщи, че по покана на Саудитска Арабия специалният представител на китайското правителство по евразийските въпроси Ли Хуей ще замине за Джеда. Той ще участва в срещата по "украинския въпрос".

"Китай е готов да работи с международната общност, за да продължи да играе конструктивна роля в търсенето на политическо решение на кризата в Украйна", гласи още официалното съобщение.

Срещата за мир

На срещата са поканени ключови държави, които попадат в категорията "развиващи се" - Южна Африка, Индия, Бразилия, Индонезия, Египет, Мексико, Чили и Замбия. Ще присъстват и представители на западния свят, включително ЕС, Великобритания и Полша.

"Вашингтон и Европа се надяват, че преговорите, които изключват Русия, могат да доведат до международна подкрепа за мирни условия в полза на Украйна", отбелязва The Wall Street Journal.

Саудитска Арабия се позиционира и като един от основните преговарящи за връщане на отвлечени от Русия деца в Украйна.

ОЩЕ: Изненадващо дуо води преговори с Путин да върне отвлечените украински деца

ОЩЕ: 12 страни подкрепиха гаранциите за сигурност за Украйна на Г-7, формулата за мир набира поддръжници

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес