Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай обвини САЩ в неприкрита намеса в работите на Хонконг

06 август 2021, 10:11 часа • 3985 прочитания

Китайската страна осъжда решително приетия във Вашингтон меморандум относно Хонконг и оценява това като неприкрита намеса във вътрешните си работи, пише в заявление на комисариата на китайското външно министерство в административния район, цитирано от ТАСС.

„Това е неприкрита намеса в работите на Хонконг и във вътрешните работи на Китай и е грубо погазване на нормите на международното право”, се казва в документа.

В заявлението се отбелязва, че приемането на закона за националната сигурност е „възстановило стабилността в Хонконг, укрепило е върховенството на правото и е осигурило законните права и интереси на местните жители”. От комисариата подчертават, че този закон е насочен единствено „срещу шепа антикитайски бунтовници, застрашаващи националната сигурност”, а за нарушаването му са задържани 117 човека.

„Жалкото поведение на САЩ не е проява на загриженост за Хонконг и неговите граждани, а е груба намеса в неговите работи и подкрепа на малка шепа сили на "антикитайския хаос", се казва в изявлението.

„Китайското правителство е непоколебимо в своята решимост да противодейства на намесата на външни сили в делата на Хонконг и КНР, да защити суверенитета на страната, интересите на сигурността и развитието, както и да провежда политиката „една страна – две системи”, пише комисариатът на китайското външно министерство.

БГНЕС припомня, че президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ, предоставящ право на временно убежище на отделни категории жители на Хонконг, застрашени от преследване от централната власт в Китай.

Според прессъобщението на Белия дом, президентът е подписал „меморандум, с който се разпорежда да се отложи експулсирането на отделни жители на Хонконг, намиращи се в момента в САЩ, и да им се предостави временно убежище”.

В документа се подчертава, че САЩ имат „убедителни външнополитически причини” да предприемат съответните мерки.

„Представянето на подслон на жители на Хонконг, лишени от гарантирани свободи в Хонконг, е в подкрепа на интересите на САЩ в региона ", се казва в меморандума. В него президентът на САЩ критикува за пореден път китайския закон за националната сигурност в Хонконг.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес