Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киргизстан въведе извънредно положение

09 октомври 2020, 15:41 часа
Реклама

Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков обяви извънредно положение в Бишкек и заповяда войски да бъдат разположени по улиците на столицата. Това обявиха от канцеларията на Жеенбеков, като уточниха, че извънредното положение, което включва вечерен час и строги ограничения по отношение на сигурността, като те влизат в сила от 20 ч. днес до 8 ч. на 21 октомври, съобщава "Ройтерс".

В заповедта му не се казва колко войници ще бъдат разположени, но им е било наредено да използват военни превозни средства, да изградят контролни пунктове и да предотвратяват въоръжени сблъсъци.

По-рано президентът беше заявил, че е готов да подаде оставка, след като бъде назначен нов кабинет, докато политиците търсеха изход от властовия вакуум, който накара Москва да говори за задължението на Русия да гарантира стабилност в бившата съветска република.

Опозиционните групи се скараха помежду си, след като тази седмица завзеха правителствени сгради и принудиха отмяната на спорните изборни резултати.

Опозицията е разделена между 11 партии, които представляват кланови интереси в страна, която вече видя двама президенти, свалени от народни бунтове от 2005 г. насам.

Русия определи ситуацията в Киргизстан, който граничи с Китай и е домакин на руска военна база, като "бъркотия и хаос".

Кризата изпробва влиянието на Кремъл да оформя политиката в бившата му съветска сфера на влияние, в момент, когато между Армения и Азербайджан избухнаха сражения, а Беларус също беше погълнат от протести, коментира "Ройтерс".

След като принудиха правителството да подаде оставка и избирателната комисия да анулира резултатите от парламентарните избори в неделя, до момента опозиционните групи в Киргизстан не успяха да се договорят кой да ръководи временно правителство до произвеждане на нови избори.

Като цяло конфликтът след изборите в централноазиатската страна се подхранва от ожесточената конфронтация между бившите съюзници - президента Жеенбеков и неговия предшественик Алмазбек Атамбаев, неотдавна освободен от затвора от свои привърженици.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес