Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ким Чен Ун: Сега трябва да сме по-подготвени за война от всякога

11 април 2024, 17:47 часа
Реклама

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун каза, че сега е моментът да бъдат по-подготвени за война от всякога заради нестабилната геополитическа ситуация около неговата страна, по време на посещението си в главния военен университет в страната, съобщават държавни медии, цитирани от Al Jazeera.

„Сега е моментът да бъдем по-задълбочено подготвени за война от всякога“, каза севернокорейският лидер във военно-политическия университет Ким Чен Ир, цитирайки „несигурната и нестабилна военна и политическа ситуация“ наоколо. Северна Корея „трябва да бъде по-твърдо и идеално подготвена за война, която трябва да бъде спечелена безпроблемно, а не само за евентуална война“, добавя той.

През последните месеци Северна Корея засили обвиненията си срещу Южна Корея и нейния съюзник Съединените щати за това, което нарече провокиране на военно напрежение чрез провеждане на „военни маневри“ и провеждане на военни учения с по-голяма интензивност и мащаб. През март Ким също нареди засилени военни приготовления, след като инспектира войските в голяма база за военни операции в западната част на страната.

Още: За пръв път: Цял свят вече ще може да гледа телевизията на Ким Чен Ун благодарение на полска организация

Напрежението между Севера и Юга се засилва

След избирането на президент на Южна Корея Юн Сук Йол през 2022г. напрежението между Севера и Юга се засилва, като Северът обяви Юга за свой „основен враг“. В отговор на твърдата позиция на Юн спрямо Севера, Ким нареди премахването на агенциите, посветени на обединението и популяризиране, и заплаши с война за „дори 0,001 мм“ териториално нарушение. Ким каза, че ако бъде провокирана, Северна Корея ще „нанесе смъртоносен удар на врага без колебание, като мобилизира всички средства, които притежава“.

Частично замъглени изображения, публикувани от държавните медии, го показаха заобиколен от военни, оглеждайки нещо, което изглежда като миниатюра на столицата на Южна Корея Сеул, включително река Хан, заедно с карти на полуострова.

Още: Ким Чен Ун нареди засилване на отбранителните мерки

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес