Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Казахстан ще строи своя руска АЕЦ

07 октомври 2024, 06:30 часа • 628 прочитания

Казахстан гласува на референдум в полза на изграждането на първата атомна електроцентрала - АЕЦ, предаде БГНЕС. Actualno.com припомням, че за това се говореше от известно време и се очакваше да бъде обявено днес, когато е рожденият ден на руския диктатор Владимир Путин. 

Още: Зеленски: Имаме доказателства, че Русия планира да атакува 3 украински АЕЦ

Електроцентралата трябва да бъде построена близо до полуизоставеното село Улкен, на брега на езерото Балхач, второто по големина езеро в Централна Азия. Екоексперти вече предупредиха, че уникалната биосфера на езерото ще бъде съсипана заради проекта, защото той ще повиши температурата в езерото с няколко градуса.

Най-големият проект в историята на Казахстан

Според две социологически проучвания, излъчени по държавната телевизия след затварянето на избирателните секции, страната на „да“ печели с около 70% от гласовете. 

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев заяви, че би предпочел „международен консорциум, съставен от световни компании, оборудвани с най-съвременни технологии“, без да навлиза в повече подробности.

Според него това ще бъде „най-големият проект в историята на независим Казахстан“.

Противниците на строежа

Противниците на строежа, които се опасяват от екологична катастрофа в случай на авария, трудно се чуват. Според местни частни медии десетки от тях са били арестувани в седмиците преди референдума.

Богат на петрол и редки метали и производител на почти половината от световните запаси от уран, Казахстан се надява да използва ядрената енергия, за да компенсира хроничния си недостиг на енергия, особено в южната част на страната, където живеят половината от около двадесетте милиона казахстанци.

Още: След руската атака на 26 август: 4 енергоблока на украинските атомни електроцентрали се оказаха без ток

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес