Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Катар: Израел умишлено разшири войната в Ливан, за да прокара предварително подготвени планове

15 октомври 2024, 13:23 часа • 803 прочитания

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани обвини Израел, че е избрал да разшири конфликта в Близкия изток, за да осъществи „предварително съществуващи планове“ за окупирания Западен бряг и Ливан.

„Най-лесният и сигурен начин да се спре ескалацията на границата с Ливан би бил да се спре изтребителната война в Газа“, заяви той пред катарския съвет Шура.

„Но Израел умишлено избра да разшири агресията, за да осъществи вече съществуващи планове на други места като Западния бряг и Ливан, защото вижда, че пространството е налично за това“, добави той в годишното си обръщение при откриването на законодателния орган на емирството от Персийския залив.

Още: Войната е все по-жестока: Иран е заплашил Саудитска Арабия с удар по най-ценното ѝ

Катар изигра ключова роля в усилията за осигуряване на примирие в Газа и призова за примирие в Ливан, където миналия месец Израел засили операциите си срещу подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“.

Той допълни, че Израел „използва възможността от бездействието на международната общност за да осъществи опасни планове за заселване на Западния бряг“. 

На фона на израелска атака: Официални представители на Катар пристигнаха в Бейрут (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес