Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Катар дава гаубици на Украйна в триъгълна сделка с Германия

17 септември 2024, 14:05 часа • 1301 прочитания

Германия е одобрила продажбата на модерни артилерийски системи RCH 155 на Катар. В замяна близкоизточната страна ще прехвърли 12 от своите 24 германски самоходни гаубици Panzerhaubitze 2000 на Украйна.

Тези гаубици ще бъдат ремонтирани в Германия, като се очаква шест от тях да бъдат доставени на Киев до края на годината, а останалите - до средата на 2025 г., пише германският таблоид BILD, позовавайки се на свои източници.

Трансакцията е част от програмата за т.нар. триъгълни сделки, при която държавите донори разменят стари оръжия за нови, което позволява на Украйна бързо да получи жизненоважно военно оборудване, като същевременно поддържа запасите на помагащите ѝ държави.

Още: Огромен брой военни жертви в Украйна от февруари 2022: WSJ ги изчисли

Ремонт преди изпращането в Украйна

Преди да бъдат изпратени в Украйна, гаубиците ще бъдат ремонтирани в Германия. Те ще бъдат модернизирани, софтуерът им ще бъде актуализиран и ще бъдат направени промени в съответствие с исканията на украинската страна. Процесът ще се контролира от най-големите отбранителни компании в страната - KMW и Rheinmetall, добавя BILD.

Още: Украйна ще получи още една партида изтребители F-16 от Дания

Нова помощ от Берлин за Киев

Германия ще предостави на Украйна помощ в размер на 100 млн. евро, съобщи министърът на външните работи Аналена Баербок по време на посещението си в Молдова, цитирана от Reuters.

Средствата ще бъдат използвани, за да се помогне на Украйна да издържи зимата на фона на руските атаки срещу енергийната ѝ инфраструктура.

Още: Зеленски към емира на Катар: Благодаря, че ни подкрепяте и осъждате руската агресия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес