Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е жена? Съд в Австралия се произнесе по знаково дело

23 август 2024, 11:00 часа • 1960 прочитания

Транссексуална жена от Австралия спечели дело за дискриминация срещу приложение за социални медии, предназначено само за жени, след като ѝ е бил отказан достъп до него на основание, че е мъж.

Федералният съд установява, че макар Роксана Тикъл да не е била пряко дискриминирана, тя е била жертва на непряка дискриминация - когато дадено решение поставя в неблагоприятно положение лице с определен признак. Така съдът осъжда приложението да ѝ заплати 10 000 австралийски долара (6700 щатски долара) плюс разноските.

Това е знаково решение, когато става въпрос за половата идентичност, а в основата на делото е все по-спорният въпрос: "Какво е жена?".

Още: Скандалът е готов: Транссексуален спортист ще участва на Параолимпийските игри в Париж

Съдебното дело - как софтуер е решил, че Тикъл не е жена?

През 2021 г. Тикъл изтеглила „Giggle for Girls“ - приложение, предлагано на пазара като онлайн убежище, където жените могат да споделят преживяванията си в безопасно пространство и където не се допускат мъже. За да получи достъп, тя трябвало да качи селфи, за да докаже, че е жена, което се оценява от софтуер за разпознаване на пола, предназначен да отсее мъжете.

Седем месеца по-късно обаче - след като успешно се присъединила към платформата - членството ѝ било отменено.

Като лице, което се идентифицира като жена, Тикъл твърди, че има законно право да използва услуги, предназначени за жени, и че е дискриминирана въз основа на половата си идентичност.

Още: Транссексуалната "Мис Нидерландия": Благодаря на всички хейтъри

Тя съди платформата, както и нейния главен изпълнителен директор Сал Гроувър, и иска обезщетение в размер на 200 000 австралийски долара. Твърди, че „постоянното погрешно определяне на пола“ от страна на Гроувър е предизвикало „постоянна тревога и понякога мисли за самоубийство“, съобщава BBC.

„Публичните изявления на Гроувър по отношение на мен и този случай бяха притеснителни, деморализиращи, смущаващи, изтощаващи и болезнени. Това доведе до публикуване на омразни коментари по мой адрес в интернет и косвено подтикване на други хора да направят същото“, казва Тикъл в писмената си декларация.

Решението

Юридическият екип на "Giggle for Girls" твърдеше през цялото време на делото, че полът е биологично понятие. Адвокатите признават, че Тикъл е била дискриминирана, но на основание пол, а не на основание полова идентичност. Според тях отказът да се разреши на Тикъл да използва приложението, е представлявал законна дискриминация по полов признак. Съдия Робърт Бромич заяви в решението си от петък, че според съдебната практика полът е „променлив и не е непременно двоичен“, като в крайна сметка отхвърли аргумента на "Giggle".

Още: Транссексуалните в България не могат да сменят пола си, реши съдът

Тикъл заяви, че решението „показва, че всички жени са защитени от дискриминация“. Тя се надява делото да бъде „оздравително за транссексуалните и хората с различен пол“.

„За съжаление, получихме решението, което очаквахме. Борбата за правата на жените продължава“, написа Гроувър в профила си в X.

Делото е първият случай, в който предполагаема дискриминация, свързана с половата идентичност, се разглежда от федералния съд в Австралия.

Още: Екзекутираха транссексуална жена за първи път в историята на САЩ

*Заглавната снимка е от протест в България.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес