Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как Тайван се спаси от коронавируса

04 ноември 2020, 13:44 часа • 9382 прочитания

Месеци след началото на пандемията Тайван почти се върна към нормалния живот. Кино, бейзболни мачове, концерти, посещавани от десетки хиляди души - как се случва това? Към 3 ноември общият брой на заразените с коронавирус  е 567, а починалите са 7. Как Тайван успя да направи това?

Още в началото на пандемията Тайван приложи своя еквивалент на американския закон за отбранително производство на маски за своите граждани. Военнослужещите отидоха да работят във фабриките за изготвяне на маски, за да има достатъчно за страната, пише wired.com.

"Първоначално идеята беше у 3/4 от населението да се появи навикът да се носи маска и защитно средство за ръцете. Както ваксините могат да предизвикат колективен имунитет, ако достатъчно хора получат ваксината, повече хора с маски може да постигнат аналогичен ефект." Така обяснява логиката на действията министърът на цифровите технологии Одри Тан. 

Данните за доставките на маски са публични, което позволява на тези маски да отидат, където трябва. Тайванската национална система за медицинско застраховане, държавната медицинска застрахователна компания поддържа база данни за всички продукти в националната аптечна мрежа и я обновява в реално време. Тези данни за публикувани чрез отворен приложно-програмен интерфейс. Веднага след като получава одобрение за идеята си дигиталният министър кани група хакери с граждански възгледи, които създават над 140 приложения. Те включват карти, които показват в кои аптеки все още има маски, къде и колко от тях са раздадени, а така също и гласови помощници за хора с нарушено зрение. 

Отчетени са и трудностите на жителите в селските райони, които нямат достъп до аптеки. Затова правителството преразглежда стратегията, въвеждайки предварителни поръчки в достъпните магазини, за да се попълнят липсите. 

"Ние следим за това технологиите да отидат при хората, да се адаптират към техните потребности и да дадат възможност на хората, които изпитват затруднения. С други думи - развивайте компетентността, а не грамотността", казва Тан. 

Опитът предоставя още повече възможности за взаимни иновации. Едно от предизвикателствата е справянето с нощните клубове - препълнени помещения, с лошо проветряване. Но правителството на Тайван отказа да ги затвори, опасявайки се от преминаването на сектора в сивата зона, което щеше да направи видимостта на вируса още по-слаба и да направи ситуацията непредсказуема.  Вместо да ги затворят на клубовете е съобщено, че могат да продължат да работят, ако задействат системата "реален контакт" - това означава, че клубовете не трябва да проследяват реалните имена или личности на хората, ако имат ефективен начин да ги намерят. Направени са нововъведения с помощта на системи за кодови имена, еднократни електронни писма и телефонни номера, като допълнение към социалното дистанциране и изискването за носене на маски. 

"Силата на този подход излиза от рамките на днешната пандемия. В условията на технологично развита демокрация гражданите могат не просто да получават данни и съобщения, но и сами да ги създават. С други думи: дайте на хората данните, дайте им възможност да пишат съдбата си и тази на своята страна. Надеждните данни са основа за доверието", казва още дигиталният министър на Тайван.

Вижте още: Тайван показа на света как трябва да се противодейства на COVID-19

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес