Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йеменските хути са обстрелвали гръцки кораб в Червено море

29 май 2024, 11:19 часа

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути са атакували гръцки търговски кораб в Червено море, съобщи американското централно военно командване, цитирано от ДПА.

Реклама

Атаката

Хутите са изстреляли срещу кораба „Лаакс“, собственост на гръцка компания, пет ракети. От кораба са съобщили, че той е бил ударен от три от тях. Плавателният съд е бил в състояние да продължи по курса си. Няма данни за пострадали членове на екипажа.

ОЩЕ: Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Силите на американското централно командване са унищожили пет безпилотни въздушни системи, изстреляни от контролираната от хутите част на Йемен, се казва още в публикацията.

Ислямистките бунтовници започнаха атаките си срещу търговското корабоплаване в Червено море с аргумента, че искат да принудят Израел да спре войната в ивицата Газа, която започна след нападението на „Хамас“ на израелска територия на 7 октомври. Въпреки че те заявиха, че целта им са свързани с Израел кораби, много от плавателните съдове, които атакуват, нямат връзка с израелската държава.

Все повече кораби избягват по-краткия път между Азия и Европа през Червено море и заобикалят Африка по дългия маршрут около нос Добра надежда.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес