Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изрисуваха с графити совалката „Буран” на космодрума Байконур

26 май 2021, 19:52 часа • 3418 прочитания

Съветската космическа совалка "Буран" беше изрисувана с графити в комплекса за сглобяване и зареждане на космодрума Байконур.

От снимките, които се появиха в социалните мрежи, става ясно какви надписи са се появили на совалката: „Юра, пристигнахме“, „Преди да тръгне към звездите, човек трябва да се научи да живее на Земята“.

Както уточнява РИА Новости, совалката, която беше изрисувана с графити, е втората от изградените орбитални космически кораби за многократна употреба "Буран", разработени в СССР.

Първата, която направи единствения си полет през 1988 г., също се съхранява в Байконур, но е разрушена при срутването на покрива в монтажно-тестовата сграда през 2002 г. Третата, недовършена совалка "Буран", сега е в района Жуковски край Москва.

"Роскосмос" заяви, че ще повдигне въпроса за запазването на уникални обекти в Байконур на следващото заседание на междуправителствената казахстанско-руска комисия за космодрома.

Във връзка с поредното "проникване на неидентифицирани лица в обекта на космодрума Байконур, който не се използва от началото на 90-те години" руската държавната корпорация възнамерява да постави въпроса за запазване на уникалните обекти на следващото заседание на Междуправителствената казахстанско-руска комисия за Байконур ", заяви държавната корпорация.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес