Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израелските сили са дали на Нетаняху списък с цели в Иран. САЩ са в преговори с Техеран?

17 октомври 2024, 10:25 часа • 579 прочитания

Войната в Близкия изток продължава с пълна сила, а напрежението около очаквания удар на Израел по Иран се покачва с всеки изминал ден.

Израелските медии съобщиха на 16 октомври, че армията е взела решение за целите, които „потенциално може да удари“ в Иран в отговор на изстреляните около 180 ирански балистични ракети на 1 октомври. Вече се заговори, че няма да се поразяват ядрени обекти - Техеран обаче се притеснява от удари и по петролни съоръжения: Израел е скъсил списъка си с мишени в Иран, Техеран със "спешна дипломация" от страх за ядрените обекти.

ЦАХАЛ със списък с цели - предаден е на Нетаняху

Сега Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) са представили списък с потенциални цели на премиера Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант и са започнали да финализират подготовката. А тя включва „чувствителна координация“ с други регионални държави. Израел „описва общите си планове за нападение“ на САЩ, без обаче да предоставя актуална информация за конкретни цели.

Неуточнен израелски източник заяви, че Израел може да промени решенията си за прицелване в последния момент, цитира думите му американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Междувременно служители от Щатите заявиха пред CNN, че очакват Израел да отвърне на удара преди президентските избори в САЩ на 5 ноември.

Още: Нетаняху: Ще действаме срещу Иран само въз основа на националния си интерес

САЩ ползват Ирак за преговори с Иран

"Информиран“ източник е съобщил пред иракското информационно издание Baghdad Today, че американска делегация е пристигнала в Багдад без предупреждение на 16 октомври, за да се подготви за „непреки преговори“ с Иран. Източникът твърди, че Вашингтон е оказал натиск върху иракските посредници да започнат преговори с Техеран поради опасения от потенциална ескалация на ситуацията в региона. Твърди се също, че членовете на американската делегация провеждат постоянни срещи с „елитни“ официални лица от Ирак, за да постигнат напредък в преговорите. Тези съобщения идват в момент, когато ирански официални лица провеждат „спешна дипломация“ с държавите от Близкия изток, за да се опитат да намалят мащаба на ответния удар на Израел.

Снимка: Getty Images

Още: За заговор за убийство на учен: Задържаха вербуван от Иран израелец

Ролята на Йордания

Иранският министър на външните работи Абас Арагчи продължи дипломатическата си обиколка из близкоизточните държави, за да убеди техните лидери да забранят на Израел да използва въздушното им пространство. Топ дипломатът на Иран се срещна отделно с йорданския крал Абдула II и с йорданския министър на външните работи Айман Сафади в Аман вчера, 16 октомври, за да обсъдят прекратяването на огъня в Ивицата Газа и Ливан, хуманитарната помощ и ответните мерки на Израел срещу Иран. Сафади отново заяви, че Йордания няма да позволи нарушаване на йорданското въздушно пространство. Двете големи последни нападения на Иран срещу Израел - на 13 април и 1 октомври - доведоха до нарушаването на йорданското въздушно пространство от много ирански ракети.

Още: Нетаняху: В Ливан са открити руски оръжия от най-ново поколение

Крал Абдула II се срещна и с делегация на Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ, водена от представителя Майк Роджърс. Това стана в Аман преди два дни. Тази комисия отговаря за определянето на средствата за законопроекта за разрешаване на отбраната на САЩ, включително за финансовата помощ за чужбина. Йордания получава пари чрез законопроекта.

Междувременно Арагчи ще се срещне с египетски официални лица в Кайро на 17 октомври и ще участва в срещата на върха "3+3" в Истанбул ден по-късно, където ще се срещне с руски, турски, азербайджански и арменски официални лица. "3+3" е формат между Армения, Азербайджан, Турция, Русия, Грузия и Иран.

Още: Израел: Макрон засрамва Франция, дискриминира отбранителната ни индустрия

Иранският аятолах е призован да вдигне забраната над ядрените оръжия

Иранският депутат Али Асгар Нахаи Рад призова Върховния съвет за национална сигурност да поиска от върховния лидер Али Хаменей да преразгледа фетвата си от 2003 г., с която забранява ядрените оръжия. Али Рад подчерта, че „времето и мястото“ влияят на фетвите и че „шиитската юриспруденция (теория и философия на правото - бел. ред.) е динамична“. Той смята, че настоящите регионални условия биха могли да оправдаят промяна в ядрената доктрина на Иран.

Още: Израел започва война с Иран: Какво ще направят Русия и Китай?

Рад е сред 39-те ирански парламентаристи, подписали писмо до Върховния съвет за национална сигурност, в което се призовава за преразглеждане на иранската „отбранителна доктрина“ и за това Съветът да „издаде разрешение и да предостави съоръжения за производство на ядрени оръжия“.

Експертите от ISW по-рано оцениха, че писмото вероятно е изпратено до Съвета, за да го насърчи да убеди Хаменей да преразгледа своята фетва, тъй като той има крайната власт да я отмени.

Още: Иран за пореден път: Готови сме за решителен отговор срещу Израел

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес