Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израелският посланик в ООН: Израел не желае сухопътна инвазия в Ливан

24 септември 2024, 21:35 часа • 501 прочитания

Израел не желае сухопътна инвазия в Ливан. Това заяви посланикът на страната в ООН Дани Данон, когато Израел нанесе смъртоносни удари по северната си съседка, предаде АФП.

„Имахме опит в Ливан в миналото. Нямаме желание да започнем сухопътна инвазия където и да било“, каза Данон, цитиран от БГНЕС. 

Още: Нов израелски удар по Бейрут - цел пак е командир на "Хизбула" (ВИДЕО и СНИМКИ)

„Не искаме да изпращаме момчетата си да се бият в чужда държава, но сме решени да защитим цивилното население на Израел“, заяви Данон пред репортери в ООН, докато световните лидери се събираха за знаковото дипломатическо събитие на организацията.

„Предпочитаме дипломатическо решение. Ако то не работи, използваме други методи, за да покажем на другата страна, че имаме сериозни намерения.“

В понеделник Израел нанесе опустошителни удари в южната и източната част на Ливан, при които по данни на ливанското министерство на здравеопазването са загинали повече от 550 души - най-смъртоносният еднодневен брой от края на гражданската война в Ливан през 1975-90 г. насам.

Още: Хизбула изстреля десетки ракети по израелска база край Сафед

Във вторник Израел заяви, че е нанесъл "мащабни" нови удари, включително атака в южните предградия на Бейрут, при която е ликвидиран командирът на ракетните войски на "Хизбула".

В понеделник Франция, член на Съвета за сигурност на ООН, призова за извънредно заседание по кризата, а първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел предупреди, че „почти сме в състояние на истинска война“.

„Всички трябва да сме разтревожени от ескалацията. Ливан е на ръба“, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш пред световните лидери във вторник. | БГНЕС

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес