Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел залови един от говорителите на "Хамас"

20 октомври 2023, 15:51 часа • 2101 прочитания

Говорител на "Хамас" е сред повече от 60 членове на ислямистката групировка, задържани от Израел тази нощ на Западния бряг.

Израелската агенция за сигурност Shin Bet потвърди в петък ареста на Хасан Юсеф „по подозрение, че е действал от името на Хамас“, съобщи CNN.

Хасан Юсеф е водеща палестинска политическа фигура и е официален говорител на "Хамас" на Западния бряг - контролирана отчасти от Израел територия след 1967 г. Юсеф е бил задържан в дома си в Бейтуния "по време на широкомащабна кампания на арести", според Клуба на палестинските затворници, неправителствена организация, представляваща палестински задържани.

Още: Израел блокира Al Jazeera на територията на страната

Досега Юсеф е бил арестуван от израелските сили няколко пъти и е прекарал общо 24 години в израелски затвори по различни обвинения в подстрекателство, влизане в Йерусалим без разрешение и за това, че е член на "Хамас".

От CNN засега не са получили коментар от Израелските отбранителни сили ЦАХАЛ относно съобщението за ареста на Хасан Юсеф.

По-рано от ЦАХАЛ потвърдиха, че е имало операция на израелските сили за сигурност на Западния бряг като са били арестувани "над 80 издирвани заподозрени, включително 63 терористични агенти на "Хамас"".

На свой ред палестинското министерство на здравеопазването съобщава за убити палестинци в продължаваща израелска военна операция в бежанския лагер Нур Шамс в град Тулкарем на Западния бряг, както и за общо 850 задържани палестинци от атаката на "Хамас" на 7 октомври досега, според Клуба на палестинските затворници. 

Още: Западни данни: Реално жертвите в болницата в Газа може да са под 50

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес