Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел съобщи за тежки престрелки с екстремистите в Газа, 315 са вече убитите израелски военни

31 октомври 2023, 11:33 часа • 5318 прочитания

От снощи, 30 октомври, се водят тежки престрелки между Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) и ислямистката групировка "Хамас", Говорителят на ЦАХАЛ Питър Лернер обвини "Хамас", че умишлено се крие в джамии и жилищни сгради, откъдето води минометен огън.

По-рано представители на военното крило на "Хамас", бригадите Ал-Касам, обявиха, че са устроили засада на три израелски бойни машини с противотанкови ракети в северната част на Газа и са открили минометен огън по израелски войници близо до граничния пункт Керем в южната част на анклава. Доколко ефективни са били тези атаки не е известно, както и няма независимо потвърждение на тази информация.

ОЩЕ: "Хамас" има подземен град в Газа с 30-40 хиляди бойци: Как ще действа Израел 

Израелската армия описва действията си в ивицата Газа като "щателни и внимателни". Операцията ще обхване целия анклав, но ще бъде съсредоточена главно в северната му част, където е "центърът на тежестта на "Хамас"", заяви говорителят на ЦАХАЛ Джонатан Конрикус.

Той повтори, че Израел прави всичко възможно, за да избегне убиването на цивилни и обвини "Хамас", че използва главната болница в град Газа, Ал-Шифа, като място, където терористите се крият. ОЩЕ: "Хамас" са разположили оперативната си база под най-голямата болница в Газа (ВИДЕО)

Според данни на ЦАХАЛ броят на заложниците, държани от "Хамас" в Газа, нарастна до 240 души. Освен това още десетки хора се водят в неизвестност и все още няма информация за съдбата им. От началото на войната на 7 октомври досега броят на загиналите израелски войници е 315, каза говорителят на армията контраадмирал Даниел Хагари на пресконференция днес, цитиран от CNN.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес