Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел публикува имената на стотина членове на "Хамас", получаващи заплати от ООН

11 юли 2024, 15:50 часа • 1014 прочитания

Министерството на външните работи на Израел твърди, че в Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) работят над 100 терористични агенти, членове на "Хамас". Страната директно поиска от организацията да освободи незабавно тези служители.

В писмо от 4 юли, което е получено и цитирано от Fox News и други медии като германската BILD, посланик Амир Вайсброд пише: "Пълният обхват на това безпрецедентно проникване беше неизвестен и стана ясен едва след терористичната атака срещу Израел на 7 октомври 2023 г., в която, както знаете, служителите на UNRWA участваха активно".

"През последните месеци Израел откри, че стотици терористи, членове на "Хамас" и "Палестински ислямски джихад", са били наети от UNRWA в Ивицата Газа, като някои от тях са заемали високи постове в UNRWA или в Хамас", добавя той.

Още: Белият дом: Има различия между Израел и "Хамас" по споразумението за прекратяване на огъня

"Моля, приложете документ, съдържащ 100 имена и идентификационни номера на терористични агенти, които в момента работят в UNRWA-Газа", пише Вайсброд. "Този списък включва и техните военни удостоверения. Израел очаква от Вас и Вашата организация незабавно да прекратите работата на всеки член на "Хамас" или "Ислямска държава". Тяхната работа в UNRWA представлява риск за сигурността на Израел и представлява нарушение на принципа на неутралитет", обръща се той към агенцията.

Този списък ще бъде предоставен и на основните донори на UNRWA, отбелязва Вайсброд.

Връзката на UNRWA с "Хамас" - големият скандал

Израелското правителство многократно е публикувало снимки, видео и документи, доказващи, че терористи от "Хамас" са работили в агенцията на ООН. През януари тази година генералният комисар на UNRWA Филип Лазарини обяви, че е уволнил служители, които са участвали в нападенията на 7 октомври.

Още: "Хамас" започва преговори за освобождаване на израелските заложници

"За да защитя способността на агенцията да предоставя хуманитарна помощ, взех решение незабавно да прекратя договорите на тези служители и да започна разследване, за да установя незабавно истината", заяви тогава той. "На всеки служител на UNRWA, който е участвал в терористични актове, ще бъде потърсена отговорност, включително чрез наказателно преследване".

САЩ и Великобритания спряха поради тази причина финансирането на агенцията, а ЕС също обяви, че преразглежда помощта си. През май месец обаче блокът даде 16 милиона евро на UNRWA.

Още: Макрон призова Нетаняху да предотврати "пожар" в отношенията Израел-Хизбула

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес