Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел проверява дали уби архитекта на атаката на "Хамас" от 7 октомври

17 октомври 2024, 16:37 часа • 1752 прочитания

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) може да са убили лидера на "Хамас" Яхия Синвар. Това става ясно от тяхно съобщение в следобедните часове на 17 октомври, в което се посочва, че в момента тече разследване дали той е измежду трима ликвидирани терористи в Ивицата Газа.

„В момента самоличността на терористите не може да бъде потвърдена“, се казва в изявление на ЦАХАЛ. А Sky News Arabia вече съобщи, че Синвар (Синуар) е мъртъв, позовавайки се на свои източници.

Още: Израелските сили са дали на Нетаняху списък с цели в Иран. САЩ са в преговори с Техеран?

Армията на Израел отбелязва, че в района, където са убити тримата терористи, не е имало заложници. Имаше съобщения, че Синвар се е укривал сред заложниците, използвайки ги като "жив щит".

„Действащите в района сили на ЦАХАЛ и Шин Бет продължават да действат при необходимата предпазливост“, допълва армията на Израел.

Стрелбата

"Канал 12" съобщава, че вчера войниците са открили огън по група терористи на приземния етаж на сграда в Газа. Когато впоследствие са влезли вътре, са разбрали, че един от убитите терористи „много прилича“ на Синвар.

Снимка: Getty Images

В репортажа на телевизията се казва, че се очаква категоричната идентификация да отнеме няколко часа и че тялото, което може да е на Синвар, ще бъде взето за ДНК анализ.

Високопоставен израелски служител съобщава пред ивритските медии, че според сегашната оценка на службите за сигурност има "голяма вероятност" убитият от ЦАХАЛ терорист да е именно лидерът на "Хамас", пише The Times of Israel.

"Канал 12" се позовава на високопоставен израелски служител, който е потвърдил, че Синвар е бил ликвидиран. Източникът запазва анонимност.

В социалните мрежи вече се разпространяват СНИМКИ 18+, за които се предполага, че показват тялото на Яхия Синвар.

Министърът на отбраната Йоав Галант написа в X: „Ще стигнем до всеки терорист и ще го ликвидираме". Цитирайки Библията, той добави: „Ще преследваш враговете си и те ще падат пред теб от меч“.

Министърът на отбраната приложи снимки на бившия военен ръководител на "Хамас" Мохамед Дейф и лидера на "Хизбула" Хасан Насрала, а между тях има трета снимка, която е затъмнена.

Още: Нетаняху: В Ливан са открити руски оръжия от най-ново поколение

Кой е Яхия Синвар?

Яхия Синвар беше назначен за политически лидер на "Хамас" в началото на август, след като предполагаем израелски удар уби предишния ръководител Исмаил Хания насред Техеран.

Синвар е архитектът зад нападението на "Хамас" на 7 октомври 2023 г. в Израел, при което бяха убити над 1200 души, а стотици бяха взети като заложници в Ивицата Газа от терористичната групировка. Това събитие даде началото на войната в Газа, която днес се разширява и в Южен Ливан, където действа "Хизбула".

62-годишният Яхия Синвар е един от основателите на военното крило на организацията и съосновател на звеното за вътрешна сигурност на бойната групировка. Той е бил арестуван три пъти от Израел - през 1982, 1985 и 1988 г. През 2011 г. е освободен от израелски затвор като част от размяната за израелския войник Гилад Шалит, прекарал над 5 години в плен като заложник в Ивицата Газа. Тогава Бенямин Нетаняху отново е премиер на Израел и е поставен под огромно напрежение заради вътрешно недоволство. Сделката с "Хамас" за връщането на Шалит носи огромни политически дивиденти на Нетаняху на вътрешната сцена.

През 2015 г. САЩ обявяват Яхия Синвар за международен терорист.

Още: Ливански кмет загина при израелски удар в южната част на страната (ВИДЕО)

Израел с нови удари в Ивицата Газа, има жертви

При израелски въздушен удар в Ивицата Газа по училище, превърнато в приют, са загинали 22-ма души. Става въпрос за бежанския лагер Джабалия в северната част на анклава.

Израел твърди, че обектът е бил използван като място за оперативни срещи на бойци на "Хамас" и "Ислямски джихад" - нещо, което "Хамас" отрича, предава BBC.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес