Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел: Примирие с "Хизбула" ще има или преди, или след война

26 септември 2024, 06:05 часа • 448 прочитания

Израелският постоянен представител в ООН Дани Данон допусна възможността за голям военен конфликт с шиитската групировка "Хизбула" в съседен Ливан, предаде ДПА.

"Бих искал да се стигне до спиране на огъня и връщане по домовете на израелците и на ливанците. Всички искаме това. То ще се случи или преди, или след война. Надяваме се да е преди", каза Данон на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк.

ОЩЕ: Израелските въоръжени сили: Атакувахме над 2000 терористични цели в Ливан (ВИДЕО)

Данон потвърди, че днес се очаква израелският премиер Бенямин Нетаняху да пристигне в САЩ, където утре ще направи обръщение към Общото събрание на ООН.

Призиви за примирие

Иран заяви, че регионът е на ръба на пълномащабна катастрофа заради растящото напрежение между Израел и "Хизбула", и предупреди, че Техеран няма да седи и да гледа безучастно в случай на война в Ливан, пише БТА.

В изказване пред репортери в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк иранският външен министър Абас Аракчи каза, че Израел е преминал "всички граници".

ОЩЕ: Израелската армия се подготвя за сухопътна операция в Ливан

По думите на дипломат номер едно на Ислямската република Съветът за сигурност на ООН трябва да се намеси и да възстанови мира и стабилността.

Ливанският премиер Наджиб Микати също призова Съвета да окаже натиск върху Израел за "незабавно спиране на огъня по всички фронтове". 

Германският канцлер Олаф Шолц призова за "дипломатическо решение" на конфликта и изрази дълбоко безпокойство от изострянето на напрежението и опасността от разрастване на конфликта в региона. Той направи това в телефонен разговор с колегата си Микати, съобщи снощи в Берлин правителственият говорител Щефен Хебещрайт.

ОЩЕ: В очакване на война: Хиляди се евакуират от Южен Ливан (ВИДЕО)

"Канцлерът подчерта, че дипломатическото уреждане на конфликта е възможно", се посочва в изявлението, в което изрично беше спомената приетата преди близо 20 години Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, предвиждаща примирие между двете враждуващи страни и очертаваща кой какво може да прави в пограничния регион, включително изтеглянето оттам на подкрепяното от Иран движение "Хизбула".

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес