Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел потвърди, че е ликвидирал още един потенциален лидер на Хизбула

23 октомври 2024, 00:33 часа • 517 прочитания

Израелската армия потвърди, че е „елиминирала“ Хашем Сафиедин от „Хизбула“, очевиден наследник на убития лидер Хасан Насрала, при удар в южно предградие на Бейрут преди три седмици.

Още: Как Израел е планирал да нападне Иран: ФБР разследва теч на секретна информация

"Сега може да се потвърди, че при атака преди около три седмици Хашем Сафидедин, ръководител на Изпълнителния съвет на "Хизбула", и Али Хюсеин Хазима, ръководител на разузнавателната дирекция на "Хизбула". Те бяха убити заедно с други командири на "Хизбула" - се казва в изявление на ЦАХАЛ.

Още: Проф. Владимир Чуков: Страх ме е, че сме тръгнали към дълга, перманентна и изтощителна война в Близкия изток

Израел води все по-интензивна офанзива на фона на продължаващите от година гранични сблъсъци с групировката "Хизбула", която е в криза след поредица от убийства на нейни висши командири при израелски въздушни удари. Групировката е най-тежко въоръжената от марионетните сили на Иран в Близкия изток и действа в подкрепа на палестинските бойци, които се борят срещу Израел в Газа.

Сафиедин е роднина на Насралла и членува в Съвета за джихад на "Хизбула" - органът, който отговаря за военните операции на групировката, както и в изпълнителния ѝ съвет, който наблюдава финансовите и административните дела на "Хизбула".

През последната година на военния конфликт с Израел Сафиедин изпълняваше важна роля, говорейки от името на "Хизбула" и произнасяше речи на погребения и други събития, на които Насралла от дълго време не можеше да присъства от съображения за сигурност.

Израелските удари поразяват предимно южната част на Ливан, източната част на долината Бекаа и южните предградия на Бейрут, където се намират крепостите на "Хизбула". Бойците на групировката се опитват да отблъснат израелските сухопътни нахлувания.

Досега Израел не е показал никакви признаци, че може да прекрати кампаниите си в Газа и в Ливан, дори след като уби няколко лидери на "Хамас" и на "Хизбула", отбелязва Ройтерс.

Дипломати смятат, че Израел цели да затвърди силната си позиция преди новата администрация на САЩ да поеме властта след изборите на 5 ноември, на които един срещу друг ще се изправят вицепрезидентът Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес