Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел пак порази Бейрут - целта е била оръжейно депо на "Хизбула"

16 октомври 2024, 09:42 часа • 606 прочитания

На 16 октомври Израел нанесе въздушни удари по Бейрут за първи път от пет дни насам. Израелските военни заявяват, че са се прицелили в „стратегически оръжия“, скрити от шиитската групировка "Хизбула" под земята в Дахия - това е едно от южните предградия на ливанската столица.

В изявлението на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) се казва, че изтребители, ръководени от разузнавачи, са нанесли удар по подземен склад за оръжие на подкрепяната от Иран групировка. Военните отбелязват, че са предприели мерки за избягване на цивилни жертви преди атаката, включително издаване на заповед за евакуация на района.

Още: “Хизбула” е диамантът в короната на Иран”: Мохамед Халаф обяснява как ислямът влияе в Близкия изток (ВИДЕО)

При предишната голяма атака по Бейрут - в централната част - загинаха най-малко 22-ма души, а други 117 бяха ранени.

Израел продължава да нанася удари и по други части на страната - ливанските власти съобщават за най-малко 18 загинали в източната и южната част на Ливан, пише BBC.

Снимка: Бейрут, Getty Images

Още: Израел започва война с Иран: Какво ще направят Русия и Китай?

Иран е готов за "решителен" отговор

Междувременно иранският външен министър Абас Арагчи предупреди ръководителя на ООН Антонио Гутереш, че Техеран е готов за „решителен“ отговор, ако Израел атакува Ислямската република заради изстрелването на около 180 ракети към Израел на 1 октомври.

„Иран, полагайки всички усилия за защита на мира и сигурността в региона, е напълно готов за решителен и изпълнен със съжаление отговор на всяка авантюра“ от страна на Израел, заяви иранският топ дипломат, цитиран от службата си.

Арагчи е на посещение в Йордания, Египет и Турция като част от дипломатическите действия на Техеран в страните от региона „за прекратяване на геноцида, жестокостта и агресията“, се казва в съобщение на говорителя на иранското външно министерство в X.

Още: Изтече информация какво е казал Нетаняху на Байдън за очаквания удар по Иран

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес