Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел атакува Йемен, огромен пожар в пристанище Ходейда (ВИДЕО)

20 юли 2024, 21:21 часа • 4874 прочитания

Израел нанасе директен удар срещу Йемен, като цел са били складове за гориво в град Ходейда.

Атаката е отговор на случилото се в Тел Авив на 19 юли, когато дрон, за който хутите поеха отговорност, се взриви на стотина метра от посолството на САЩ: Дрон се взриви на 100 метра от посолството на САЩ в Тел Авив - има пострадали (ВИДЕО)

Нагнетяване на напрежението

За атаката срещу Йемен потвърди и пресслужбата на израелската армия (IDF): "Преди малко наши изтребители нанесоха удари по военни цели на терористичния режим на хутите в района на пристанището Ал Худейда (Ходеида) в Йемен в отговор на стотиците атаки, извършени срещу държавата Израел през последните месеци".

Изявлението дойде скоро след като управляваната от хусите телевизия Al Masirah TV съобщи за въздушни удари, насочени към петролни съоръжения в западното пристанище Ходейда, като добави, че има загинали и ранени. Al Hadath твърди, че в атаката участвали 8 изтребителя F-35 и 5 изтребителя F-16. Говорителят на хутите Мохамед Абдулсалам каза, че израелските удари са поразили цивилни цели, петролни резервоари и електроцентрала. Това е "бруталната израелска агресия", целяща да увеличи "страданието на народа на Йемен" и да принуди Йемен да спре подкрепата си за Газа, добави Абдулсалам.

Източник на CNN твърди, че Галант е уведомил американския министър на отбраната Лойд Остин за удара преди операцията да бъде извършена. А тя е била подготвяна от месеци, защото Тел Авив е очаквал атака от хутите.

През май най-малко 16 души бяха убити и още 35 бяха ранени от въздушни удари на САЩ и Обединеното кралство в Ходейда, насочени срещу хутите.

Още: Израел заговори за "разчистване на сметки" след дрона на хутите по Тел Авив (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес