Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иранските авиокомпании спират да летят до членки на ЕС

15 октомври 2024, 17:17 часа • 596 прочитания

Иранските авиокомпании спират да летят до дестинации в Европейския съюз в отговор на новите европейски санкции срещу Техеран, съобщи Иранската агенция за трудови новини (ILNA), цитирана от ДПА.

"Нито един ирански самолет повече няма да лети до Европа", след европейските наказателни мерки, каза генералният секретар на асоциацията на иранските авиокомпании Максуд Асади Самани.

Вчера външните министри на ЕС приеха санкции срещу Иран заради доставката на балистични ракети и дронове на Русия за използване във войната в Украйна.

Още: Катар: Израел умишлено разшири войната в Ливан, за да прокара предварително подготвени планове

Новият пакет от санкции засяга иранските авиокомпании "Саха Eърлайнс" (Saha Airlines), "Махан Eър"(Mahan Air), както и държавния ирански превозвач "Иран Eър" (Iran Air). Последният вече няма да може да продава своите билети в Европа. "Иран Eър" беше една от малкото авиокомпании с директни връзки от Европа до Иран.

Новите санкции възпрепятстват и зареждането самолетите на "Иран Eър" с гориво, посочват от иранската агенция и добавят, че наскоро е имало силно търсене на полети до дестинации в ЕС.

Пътуванията по въздух от Иран до Евросъюза все още са възможни, като много пътници летят през Истанбул и Дубай, а иранският превозвач ще продължи да изпълнява полетите до дестинации в Турция.

В Израел става все по-опасно: Фатална стрелба на магистрала край Ашдод (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес