Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иранският посланик е изразил съжаление за инцидента с правителствения самолет

29 ноември 2017, 18:32 часа • 4341 прочитания

Инцидентът с недопускане до въздушното пространство на Иран на 28 ноември 2017 г. на правителствения самолет, превозващ ръководената от министър-председателя Бойко Борисов официална делегация по маршрут София–Рияд, бе обсъден днес обстойно с временно управляващия на посолството на Иран в София Хасан Дотаги.

Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Проявеното отношение бе оценено от българска страна като неприемливо предвид правителствения статут на пътуващата в самолета българска официална делегация и активния политическия диалог и сътрудничество между България и Иран през последните години.

Иранският дипломат изрази дълбоко съжаление във връзка със случая и увери, че става дума за техническо недоразумение.

Правителственият самолет е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство, каза по-рано в Рияд, Саудитска Арабия, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

След като екипажът е получил искането за излизане от иранското въздушно пространство, той се е върнал към Турция и със съдействието на турските власти е получено разрешение за осъществяване на полета над иракска територия, обясни вицепремиерът. От Министерството на външните работи (МВнР) потвърдиха пред Actualno.com за инцидента, като уточниха, че самолетът на българската делегация е пристигнал вчера следобяд (28 ноември) в Рияд и е преминал през въздушното пространство на Турция и Ирак.

Захариева изрично подчерта, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди осъществяването на полета и всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите, са неверни и спекулативни.

Припомняме, че в края на миналата седмица заместник-командирът на Революционната иранска гвардия бригаден генерал Хосейн Салами отправи доста остри думи към Европа. Според него, ако ЕС вижда в Иран заплаха и се отнася към Иран като към враждебна страна, то Иран няма проблем да увеличи обхвата на своите ракети, за да може да удари точки на Стария континент. „Нашите ракети достигат до 2000 километра, но ние сдържаме обхвата не защото не можем технологично да го увеличим – следваме стратегическа доктрина“, каза Салами, цитиран от иранската държавна агенция ФАРК. Салами говори след като Франция настоя за „безкомпромисен диалог“ с Иран относно иранската ракетна програма и евентуално сключване на специално споразумение само за програмата, което да не влиза в международното ядрено споразумение (СВПД).

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес