Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иранската ядрена програма струвала 170 млрд долара

12 ноември 2013, 13:10 часа • 9275 прочитания

Ядрената програма е струвала 170 милиарда долара (127 милиарда евро) на Техеран, като голяма част от разходите са били резултат от наложените на страната санкции, съобщиха източници на израелските сили за сигурност, предаде БГНЕС.

Според тях 40 милиарда долара са били инвестирани в последните 20 години в създаването и функционирането на ядрена инфраструктура. Освен това Иран е загубил 130 милиарда долара заради санкциите, налагани му от 2012 г. насам, допълниха източниците на силите за сигурност.

От загубените 130 милиарда долара 105 са свързани с ембаргото върху продажбите на ирански петрол, а 25 милиарда – с финансовите санкции, наложени на банковата система, търговията и промишлеността, както и със загуби, свързани с развитието и инвестициите, допълниха същите източници.

Израел се противопоставя категорично на споразумение между Иран и групата 5+1 (САЩ, Франция, Германия, Великобритания, Китай и Русия) за ограничаването на ядрената дейност на Техеран в замяна на смекчаване на санкциите. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в неделя, че Израел ще направи всичко възможно да убеди международната общност да предотврати "лошо споразумение" преди възобновяването на преговорите с Иран на 20 ноември.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес