Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран ще продължи да продава петрол, въпреки санкциите на САЩ

05 ноември 2018, 10:58 часа • 1185 прочитания

Въпреки новите американските санкции, Иран ще продължи да продава петрол, съобщи иранският президент Хасан Рухани, цитиран от ТАСС

"Америка иска да снижи иранските продажби на нефт до нула..., но ние ще продължим да продаваме нашия нефт, независимо от санкциите“, заяви той.

Първата част от санкциите САЩ възобнови през нощта на 7 август. Тези ограничителни мерки обхващаха автомобилния сектор в Иран, търговията със злато и редица метали. Останалите санкции, включително срещу иранския петролен сектор, влизат в сила на 5 ноември т.е. днес.

Израелското външно министерство приветства засилването на американските санкции срещу Иран. Това съобщи агенцията по външна политика на еврейската държава.

"Санкциите срещу иранския режим, които влязоха в сила днес, са важна стъпка в принуждаването на аятоласите да се откажат от терористични действия, което е заплаха както за нашия регион, така и далеч извън неговите граници", се казва в изявлението.

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху благодари на американския президент Доналд Тръмп за "историческата стъпка", като отбеляза, че първите последствия от санкциите вече са налице с факта, че иранската икономика е "в състояние на депресия".

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес