Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран се готви за израелска операция в Ливан: Струпа десетки хиляди бойци по сирийската граница

26 септември 2024, 09:58 часа • 2889 прочитания

Иран, „Хизбула“ и останалите членове на т.нар „Ос на съпротивата“ явно се подготвят за израелска сухопътна операция в Ливан. Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) са забелязали около 40 000 подкрепяни от Техеран иракски, сирийски и хутски бойци да се концентрират около сирийската граница с Голанските възвишения, пишат медиите в Израел.

Не е ясно защо и кога "Оста на съпротивата" е разположила тези бойци или дали те вече са били в района. Не е ясно и дали "Хизбула" е в състояние или желае да интегрира тези чуждестранни милиции в своята вече добре организирана и обучена структура на силите, отбелязва в свой анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: Радев изкушава Иран с икономически облаги, ако ни помогне да освободим моряците от "Galaxy Leader"

Отделно от това сирийските опозиционни медии съобщиха на 24 септември, че офицери от Иранската революционна гвардия и подкрепяни от Техеран лидери на иракски милиции наскоро са се срещнали в провинция Дейр ез Зор и са обсъдили как да „облекчат натиска“ върху "Хизбула". Според съобщенията участниците в срещата са обмисляли възможността да атакуват цели на международната коалиция в Източна Сирия.

Израелската армия е атакувала инфраструктура, използвана за прехвърляне на оръжия от сирийска територия към "Хизбула" в Ливан, съобщи пресслужбата на ЦАХАЛ. „Хизбула" използва тези средства за водене на война срещу израелски граждани, обявиха израелските военни.

ЦАХАЛ работят "решително", за да предотвратят проникването на оръжия в Ливан и въоръжаването на "Хизбула". "В момента ЦАХАЛ продължават да нанасят удари, за да повредят и унищожат военния потенциал и инфраструктурата на терористичната организация „Хизбула“", гласи още съобщението.

"Оста на съпротивата" е съставена от прокси силите на Иран в Близкия изток - "Хизбула", "Хамас", "Ислямски джихад", хутите в Йемен, проиранските милиции в Ирак и Сирия и др. ISW вече отбеляза, че Иран се опитва да балансира подкрепата си за "Оста на съпротивата", като същевременно иска да избегне тотална война срещу Израел.

Още: Израелските въоръжени сили: Атакувахме над 2000 терористични цели в Ливан (ВИДЕО)

Война Израел-Ливан е все по-вероятна

Израел и ливанската шиитска групировка "Хизбула" продължават обстрелите помежду си през границата, като според властите в Бейрут разселените ливанци от засегнатите райони вече са около половин милион души. Според ливанския здравен министър страната е в състояние на война.

Израелската армия пък даде индикации, че се готви за сухопътна операция в северната си съседка: Нетаняху пренебрегва призивите за примирие с "Хизбула", нареди на армията да се бие "с пълна сила".

Снимка: Getty Images

Още: Оръжието за Украйна ще се отрази на Запада в Близкия изток: Путин готви ракети за хутите

На 25 септември иранският върховен лидер Али Хаменей призна, че израелските операции, насочени срещу ръководството на "Хизбула", са причинили „загуби“ на организацията. Той направи това изявление по време на среща с ветерани от Ирано-иракската война и висши военни в Техеран. Хаменей твърди, че „Хизбула“ може да се възстанови от загубите на ръководството си благодарение на своята „организационна и военна сила“. И каза, че "Хизбула" и "Оста на съпротивата" ще бъдат „крайният победител“ в настоящия конфликт: Българската следа за пейджърите за "Хизбула": Адрес със стотици фирми (СНИМКИ).

Междувременно "Ислямската съпротива в Ирак" - коалиция от подкрепяни от Иран иракски милиции - заяви, че е извършила пет нападения, насочени към израелски цели след 24 септември.

Дипломация

САЩ, Франция, ЕС и някои арабски държави призоваха пред ООН за 21-дневно примирие, а Израел отвърна: "Примирие с "Хизбула" ще има или преди, или след война".

Още: Макрон пред ООН: Не може, не трябва да има война в Ливан

Съобщава се, че Съединените щати предприемат дипломатическа инициатива за спиране на сраженията между Израел и „Хизбула“ и за възобновяване на преговорите по споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници в Ивицата Газа. Според Axios американските служители целят пауза в боевете между Израел и "Хизбула", която да позволи на израелските и ливанските цивилни граждани да стигнат до домовете си от двете страни на границата, като същевременно се създаде импулс за прекратяване на огъня в Газа.

САЩ са обсъдили тази инициатива с френски, ливански и други неназовани представители от Близкия изток и са получили одобрение от израелския премиер Бенямин Нетаняху. Един от анонимните източници, говорил пред Axios, предполага, че сделка между Израел и "Хизбула" може да насърчи "Хамас" да се стреми по-сериозно към такова споразумение.

Още: Блинкен: САЩ и партньорите им работят неуморно, за да избегнат пълномащабна война в Ливан

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес