Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран показа новия си дрон Mohajer-10 на изложение в Русия (СНИМКИ)

13 август 2024, 14:38 часа • 843 прочитания

Иран представи един от най-новите си дронове по време на изложение за отбранителни продукти в Русия, съобщи официалната информационна агенция на Техеран на 12 август.

Безпилотният самолет Mohajer-10 се появи на Международния военно-технически форум "Армия 2024", който се провежда тази седмица край Москва. Също като Mohajer-6, има вероятност и тази безпилотна машина да се появи в небето на Украйна в близко бъдеще.

Още: Макрон, Шолц и Стармър предупредиха Иран какво го чака, ако атакува Израел

Какво може Mohajer-10?

За разлика от произведените в Иран дронове "камикадзе" тип "Шахед", които Русия изстрелва срещу Украйна почти всеки ден, Mohajer-10 е проектиран да се връща в базата цял след изстрелването. Макар че е оборудван с ракети, с които да атакува вражески цели, той може да се използва и за разузнаване, откриване на цели и събиране на разузнавателна информация, точно както Mohajer-6.

Още: Украйна за първи път свали "Шахед-238" - подобрената версия на иранските дронове (СНИМКА)

Според Reuters Техеран отрича някога да е изпращал Mohajer-6 на Русия за войната ѝ в Украйна, но има много доказателства, които сочат към противното. За един такъв пример съобщаи The Guardian през февруари 2023 г., позовавайки се на източници в Иран. През февруари 2024 г. доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство идентифицира Mohajer-6 на сателитни снимки, направени на летище Саки в окупирания Крим, припомня Kyiv Independent. Украйна действително свали един от тези дронове през 2022 г. и след това го представи пред световните медии като доказателство.

Още: Полша разследва как нейни части са се озовали в ирански дронове, с които Русия атакува Украйна

Mohajer-10 е нова и подобрена версия на Mohajer-6 и има повече от бегла прилика с произвеждания в САЩ дрон Reaper. Според иранските медии той има обсег на действие от 2000 км, може да остане във въздуха 24 часа, лети със скорост 210 км/ч и може да носи 300 кг оръжие, което е около два пъти повече от това на предшественика му.

Когато беше официално представен миналата година, придружаващият го рекламен видеоклип включваше зловещ призив да "подготвите бункерите си".

Още: Иран представи нов мощен дрон с обсег 2000 км (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес