Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран: Не търсим война, но ще отговорим силно, ако Израел отвърне на обстрела

02 октомври 2024, 23:32 часа • 701 прочитания

Иранският президент Масуд Пезешкиан тази вечер заяви, че Иран "не търси война", но обеща "по-силен отговор", ако Израел отвърне на масираната ракетна атака срещу Израел, извършена предишния ден от Техеран, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Ако Израел реши да отвърне, ние ще имаме по-силен отговор, каза той на съвместна пресконференция с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани в Доха.  Иран "не се стреми към война, Израел е този, който ни подтиква да реагираме", подчерта той, цитиран от БТА.

Още: Гутереш: Болезненият цикъл на ескалация в Близкия изток трябва да спре

Иран изстреля около 200 ракети по Израел, 90% от които са поразили целта си, според Техеран. Според израелската армия голяма част от тях са били прихванати от противоракетната система. Някои ракети са уцелили военновъздушни бази в страната, без да причинят никакви щети, добави днес армията.

При второто от април насам пряко иранско нападение срещу Израел се задействаха сирени за тревога в цялата страна. Двама души в Израел бяха ранени, а един палестинец загина на окупирания Западен бряг.

Още: Иранският президент не е бил информиран за атаката на Иран: Има ли разкол във властта? (ВИДЕО)

"Зловредната цел на ционисткия режим е да сее несигурност и да разпространява криза в региона", заяви още иранският президент. "Това, което искаме от САЩ и европейските страни, е да кажат на образуванието, което те са внедрили в региона (Израел), да спре кръвопролитията", добави той.

Още: "Да покажем сила": NYT разкри какво са обсъждали иранците за атаката по Израел (ВИДЕО)

С атаките си срещу ливанската "Хизбула" Израел тласка региона "към ръба на пропастта", предупреди и емирът на Катар.  Той също така осъди израелските атаки в ивицата Газа, като заяви, че Доха ще продължи усилията си за посредничество при договарянето на споразумение за прекратяване на огъня във войната, започнала преди близо година след нападението на палестинското движение "Хамас" на израелска територия.

Още: Главчев: Няма актуална заплаха за България заради ситуацията в Близкия изток (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес