Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран иска сътрудничество между мюсюлманите срещу „икономическия тероризъм“ на САЩ

19 декември 2019, 14:02 часа • 1543 прочитания

Президентът на засегнатия от санкции Иран Хасан Рухани призова мюсюлманските страни да си сътрудничат в борбата срещу американския "икономически тероризъм" при откриването на среща на върха, насочена към справяне с неволите на ислямския свят.

Стотици делегати присъстват на форума в Малайзия - включително държавните ръководители и религиозните лидери - но срещата е игнорирана от Саудитска Арабия, която е дом на най-светите места на исляма.

Срещата на върха също е подложена на критика за подкопаване на Организацията Ислямска конференция (ОИК), базирана в Саудитска Арабия глобална организация, представляваща мюсюлмански нации и организации.

Въпроси, включително тежкото положение на рохинджа в Мианмар и най-вече мюсюлманското уйгурско малцинство в Китай, могат да бъдат обсъждани, въпреки че с огромна китайска инфраструктура в много ислямски държави критиката може да бъде заглушена.

Във встъпителните си думи президентът на Иран Хасан Рухани заклейми глобалното влияние на Вашингтон.

"Американският икономически режим и доларизацията на националните и глобалните икономики предоставиха на Съединените щати възможност да разпростират хегемонията си под заплахата от санкции и икономически тероризъм", каза той.

Мюсюлманският свят трябва да бъде спасен "от доминирането на щатския долар и американския финансов режим", добави той, призовавайки за по-голямо финансово сътрудничество между ислямските страни.

Съединените щати отново наложиха осакатяващи санкции срещу Иран през 2018 г., след като се оттеглиха от международна сделка, насочена към ограничаване на ядрената програма на Ислямскатарепублика.

Иранската икономика претърпя рязък икономически спад, като стремглаво падащата валута предизвика бум на инфлацията.

Говорейки по-късно, заедно с други лидери, Рухани изброи области, в които мюсюлманските нации могат да работят заедно, от банковия сектор до туристическите индустрии.

Той предложи централните банки на мюсюлманските държави да работят заедно за въвеждането на единна криптовалута.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също предложи да се намали зависимостта от щатския долар, като призова мюсюлманските страни да "освободят двустранната търговия от валутния натиск".

"Вместо да търгуваме с чуждестранна валута, бихме искали да извършваме външна търговия с нашите национални валути", каза той.

"Опитваме се да разработим алтернативни платежни системи със страни като Русия, Китай и Бразилия."

Турската лира се понижи през миналата година по време на силно напрежение със САЩ, което доведе до една от най-тежките икономически кризи, с които Ердоган се сблъска в своето дълго управление.

В приветственото си слово по време на събитието в Куала Лумпур, министър-председателят на Малайзия Махатхир Мохамад заяви, че мюсюлманските държави са "в състояние на криза, безпомощни и недостойни за тази велика религия, която е предназначена да бъде добра за човечеството".

Доколкото на форума присъстват саудитските съперници Иран, Катар и Турция, анализаторите предположиха, че срещата може да бъде насочена към формиране на съпернически блок на ОИК.

Имаше признаци, че Рияд е разтревожен и пакистанският премиер Имран Хан се отдръпна от форума - според съобщенията след натиск от саудитска страна.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес