Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран е скъсил срока, в който може да направи ядрено оръжие: Оценка и примери

18 септември 2024, 09:20 часа • 1298 прочитания

Иран е скъсил срока, в който може да произведе ядрено оръжие. Това съобщава базираният във Вашингтон мозъчен тръст Институт за наука и международна сигурност.

През последните месеци Техеран е увеличил дейността си на два ядрени обекта, които преди това са били използвани за изпитания на мощни експлозиви. В доклада се отбелязва, че тази повишена активност, съчетана с нарастващите ирански запаси от високообогатен уран, може да съкрати срока за производство на ядрено оръжие до около една седмица.

Още: Териториални спорове: Русия върви по тънък лед в отношенията с Иран

Институтът за наука и международна сигурност, позовавайки се на неуточнени западни разузнавателни източници, съобщава конкретно, че през последните месеци Иран е „активирал и ускорил“ дейностите в ядрените обекти Санджарян и Голаб Дарех в провинция Техеран. Институтът също така е наблюдавал чрез сателитни снимки увеличаване на човекопотока, озеленяването и физическата охрана на обекта Санджарян. Според документи, иззети от Израел при тайна операция в Иран през 2018 г., двата обекта са участвали в иранската програма за ядрени оръжия преди 2003 г.

Още: Иранският президент отива при Путин за срещата на върха на БРИКС

Как Иран разширява ядрената си програма?

Този доклад идва в период, в който Иран предприе няколко други мерки за разширяване на ядрената си програма. Техеран е увеличил запасите си от оръжеен уран, инсталирал е нови каскади от усъвършенствани центрофуги и е провел металургични тестове и компютърни симулации, които биха могли да подпомогнат производството на ядрено оръжие, пише американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Отделно от това Русия е започнала да предоставя на Иран неуточнена ядрена помощ в замяна на това, че Ислямската република е изпратила балистични ракети в подкрепа на руската инвазия в Украйна. В същото време властите в Техеран, особено президентът Масуд Пезешкиан, настояват, че трябва да се възстановят преговорите по ядрената сделка със Запада. Каква е целта - припомнете си тук: Иран изнудва Запада: Ядрено оръжие с помощ от Русия, но и рестарт на ядрените преговори.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес