Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иракските ислямисти прогониха над 100 000 християни от домовете им

07 август 2014, 14:31 часа • 32864 прочитания

Повече от 100 000 иракски християни бягат към кюрдските земи, след като бяха прогонени от домовете си от групировката „Ислямска държава”. Ислямистите завзеха град Каракош в провинция Ниневия, който бе смятан за бастион на християнската вяра в близкоизточната страна, предаде BBC.

„Ислямска държава” вече завладя големи територии от Ирак и Сирия с идеята да създаде ислямски халифат. Кюрдски военни се сражават с нейните бойци в северните части на Ирак от седмици. Кюрдските части обаче са напуснали Каракош под напора на ислямистите.  

„Тук е същинска катастрофа, трагедия. Десетки хиляди ужасени хора бяха прогонени”, казва архиепископ Джоузеф Томас, който се намира в северния град Киркук.  

Очевидци разказват още, че членовете на „Ислямска държава” са свалили кръстовете от църквите и са горили религиозни книги и ръкописи.

Междувременно ООН съобщи, че 50 000 християни са били спасени от град Синджар, където бяха блокирани от групировката.  

Каракош се намира на около 30 км от град Мосул, който бе превзет от ислямистите през юни. Десетки християни напуснаха и него, след като "Ислямска държава" им даде ултиматум – или да си ходят, или да бъдат осъдени на смърт.

Ирак е дом на една от най-старите християнски общности в света. След американската инвазия в страната през 2003 г. обаче християните там са подлагани на системни гонения.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес