Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има заповед организаторите на кюрдския референдум да бъдат арестувани

11 октомври 2017, 17:45 часа • 1384 прочитания

Организаторите на референдума за независимост в Иракски Кюрдистан трябва да бъдат арестувани. Това гласи заповед, издадена от съд в Източен Багдад, срещу високопоставени кюрдски държавни служители.

Заповедта е издадена срещу председателя на кюрдската изборна комисия Хендрен Салех и двама други нейни членове. Такова е било нареждането на Националния съвет за сигурност, оглавяван от премиера Хайдер ал Абади.

Решението гласи, че тримата са „организирали референдума в нарушение на решение от иракския Върховен съд“, според което подобен вот е неконституционен.

Организаторите на референдума не взеха предвид решението на Върховния съд, въпреки че то беше обявено седмица преди допитването на 25 септември.

Заповеди за арест са част от по-мащабна законова акция на централното правителство. В понеделник от Националния съвет по сигурността представиха списък с имена на кюрдски държавни служители, които са помогнали за организирането на допитването и срещу които са предприети законови мерки.

Ирак също така предприе разследване на приходите от петрол на Иракски Кюрдистан и обеща да изобличи корумпирани държавни служители, които е възможно незаконно да са монополизирали пазара. Багдад също така обяви, че обмисля повторното отваряне на нефтопровод за Турция, който ще съперничи на съществуващото кюрдско трасе. Износът по иракската тръба беше прекратен, след експанзията на „Ислямска държава“ през 2014 г.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес