Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хамас" пое отговорност за взрив край синагога в Тел Авив, обеща още такива атаки (ВИДЕО)

19 август 2024, 15:21 часа • 845 прочитания

Хамас“ пое отговорност за взрив край синагога в Тел Авив на 18 август, който израелската полиция разследваше като терористична атака.

В понеделник екстремистите от групировката обявиха, че става въпрос за „самоубийствен“ взрив. Операцията е извършена съвместно с „Палестински ислямски джихад“. От „Хамас“ предупредиха, че в бъдеще ще има още подобни атаки.

Още: Блинкен от Израел: Това е може би последният шанс за заложническа сделка

Кой е извършителят?

Мъжът зад планираното нападение е вървял по улица в Южен Тел Авив в неделя вечерта, когато бомбата, която е пренасял в раницата си, се е взривила. Той и загинал на място. Ранен е един минувач.

Полицията разследваше и действия на криминална групировка, но по-късно стана ясно, че подкрепя единствено тезата за терористична атака. Все още не е потвърдена самоличността на нападателя. Знае се, че е около 50-годишен. Според ивритските медии той е палестинец от района на Наблус – на Западния бряг, пише The Times of Israel.

Всичко това се случва в момент, в който Израел и „Хамас“ опитват да постигнат примирие в Ивицата Газа с посредничеството на САЩ, Катар и Египет: Мирът в Газа е възможен - ще отстъпи ли Нетаняху?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес